Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Pametno vozilo budućnosti

    Naučnici već odavno rade na rešenjima koja bi mogla da osiguraju da jedna od glavnih pošasti saobraćaja – gužve i zastoji na drumovima – postanu prošlost. A ovih dana predstavljen je i prototip futurističkog vozila koje to omogućuje.
     


     
    Inteligentni robotički automobil „Vajldket“ sposoban je da  izbegne gužvu praktično bez ikakvog učestvovanja vozača, a konstruisali su ga naučnici s Oksforda u saradnji sa „BAe sistemom“ i „Nisanom“.
     
    Konstruktori „Vajldketa“ veruju da će njihov izum najzad eliminisati agoniju i troškove saobraćajnih gužvi jer će robotočka vozila neprestano osmatrati puteve, obaveštavati jedni druge ako pred njima počinje da se formira zastoj i biti u stanju da ga na vreme zaobiđu.
     
    Umorni vozač bi za to vreme mogao da prebaci vozilo na automatsko upravljanje i da odrema, a na vlastima je da odluče da li će isto važiti i za vozače pod uticajem alkohola.



    To bi mu omogućila dva glavna seta očiju i senzori. Obrtni 3D laserski skeneri na krovu koji formiraju 3D sliku okoline,  dopunjeni laserskim skenerima na levom i desnom odbojniku koji pregledavaju put- čine prvi, dok je drugi stereo kamera na krovu koja snima 20 snimaka visoke rezolucije u sekundi i omogućava vozilu da udaljenost i brzinu kretanja procenjuje istom brzinom kao čovek.

    Kompjuter smešten pod haubom ima 2.000 puta veću memoriju i 16 puta jači procesor od standardnog kućnog desktop računara i služi skladištenju podataka i koordiniranju senzora.

    Drugi kompjuter koji je smešten ispod poda radi kao elektronički mozak automobila, procenjuje primljene informacije i pretvara ih u komande koje omogućavaju vožnju – kretanje, zaustavljanje i skretanja bez učestvovanja vozača.
     


    Robotičko vozilo uči iz vlastitog iskustva i postaje sve veštije u izbegavanju problema na putu. Vozač može da mu naredi kuda da ide, nije mu potrebna satelitska navigacija, potpuno je autonomno i u stanju je da nezavisno reaguje na druga vozila i ostale prepreke.

    Osnovu za konstruisanje pametnog automobila predstavljalo je terensko trkačko vozilo „bouler vajldket“, koje pokreću TD5 turbodizel motori od 2,5 li trenutno se isprobava u okviru petogodišnjeg eksperimentalnog programa Grupe za mobilnu robotiku Univerziteta Oksford. Ukoliko eksperimentalna faza za koju je izdvojeno oko dva miliona eura prođe uspešno slično vozilo bi se u serijskoj proizvodnji i na drumovima moglo naći kroz 15 godina.

    „Nova tehnologija je konstruisana tako da otkloni zavisnost od GPS sistema, poboljša preciznost upravljanja, smanji emisiju štetnih gasova, tumači uslove lokalnog saobraćaja i registruje rizike, a pre svega da vozaču pruži iskustvo vožnje bez volana.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE