(VIDEO) Muzika da se smrzneš

PinterestFacebookTwitterShare

Umetnik iz Norveške svira na instrumentima koje je napravio od leda


Terje Isungset postao je poznat ne po svojoj umetnosti već instrumentima na kojima svira – harfama, trubama, gitarama…napravljenim od leda.

Ukoliko želite da svirate gitaru, a nemate dovoljno novca da je kupite, uradite ono što i “ledeni kralj” radi – idite na zaleđeno jezero, izvucite komad leda, a onda ga obradite da za početak liči na instrument koji želite.

Terje tvrdi da svaki instrument koji napravi ima specifičan zvuk i da “traje” bar 50 izvođenja. Neki, doduše, i kraće od toga, nakon čega se vraćaju u prvobitno agregatno stanje…

“Moram da slušam svoje instrumente. Umesto da određujem kakav ću zvuk proizvesti, instrumenti meni ‘diktiraju’ kako da sviram”, rekao je Terje, prenosi “Dejli Mejl”.

Interesantno je da je umetnik pre svirke ne može da održi probu. “Tope se instrumenti i to je jedina mana”.

Sve je počelo 2006. godine kada je Terje, tadašnji član nekoliko “dens” bendova, počeo da udara ledenice. Ubrzo je počeo da “peca sante” i pravi svoje instrumente. “Samo od ‘pravog leda’, onaj iz frižidera ili automata uopšte ne valja”. Prema njegovim rečima, najbolji zvuk nastaje iz glečera na severu Švedske.