Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čovek pristao na balsamovanje za potrebe dokumentarca

    „Zainteresovani smo da razgovaramo sa nekim ko je suočen sa smrtnom bolešću i svime što ta situacija podrazumeva, da li bi razmotrio mogućnost učešća u procesu drevnog egipatskog balsamovanja“.
     



    Ovako je glasio prošlogodišnji oglas britanskog Kanala 4,  a svog „volontera“ su našli, prenosi Daily Mail.

    Alan Bilis, u ovom trenutku poznat kao Tutankamon iz Torkija u Engleskoj, prepoznao je sebe u oglasu. Uz blagoslov supruge i troje odrasle dece, taksista iz Torkija, oboleo od raka pluća, odlučio je da nakon smrti donira svoje telo u svrhe eksperimenta. „Ljudi su godinama zaveštavali svoja tela nauci i ukoliko ne bi postojali volonteri, ne bi bilo velikih otkrića“, izjavio je Bilis objašnjavajući svoju odluku.

    „Mumificirani Alan-poslednja tajna Egipta“ ušla je sinoć u istoriju televizije kao naučni eksperiment o balsamovanju. Bilisovo telo mumificirano je načinom na koji su to radili stari Egipćani, za potrebe snimanja dokumentarne emisije.
     
    Okupljen je tim naučnika koji je izveo malo poznat postupak balsamovanja u jednoj od vodećih britanskih patoloških laboratorija. Spiker Kanala 4 izjavio je da su naučnici uspeli da stvore tajnu mešavinu sastojaka koja gotovo u potpunosti sprečava raspadanje. Mesecima nakon eksperimenta, telo je ostalo u odličnom stanju.
     
    Naučnici su se fokusirali na tehnike koje su korišćene pri balsamovanju Tutankamona. Telo Faraona bilo je izvrsno očuvano nakon više od 3000 godina. Stari Egipćani su ostavili vrlo malo tragova o sastojcima upotrebljivanim prilikom balsamovanja. Poznato je da je postupak trajao 70 dana od kojih je 15 trajalo čišćenje tela, 40 dana sušenje i 15 dana je bilo potrebno da ga umotaju u zavoje i ukrase. Poslednjih godina naučnici su otkrili da je u postupku korišćen ekstrakt kedrovine. Stari Egipćani su verovali da je očuvanje tela neophodno za odlazak u zagrobi život.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE