Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ikona američke arhitekture „Falling Water“ slavi 75. rođendan

    Jedan od bisera arhitekture 20. veka i ikona moderne američke arhitekture, kuća Kaufmann, odnosno „Falling water“ slavnog američkog arhitekte Frenka Lojda-Rajta ove godine slavi 75. rođendan.

    Lojd-Rajt zamislio ju je 1935. kao kuću za uspešnog pitsburškog biznismena i osnivača robne kuće Kaufmann Edgara Kaufmanna i njegovu porodicu. Kaufmann je izrazio želju da kuća bude podignuta blizu reke Bear Run na jugozapadu savezne američke države Pensilvanije.
     
    Rajt je Kaufmannu dao mnogo više – projektovao mu je kuću koja je postala jedna od najvažnijih građevina u istoriji arhitekture.

    Izgradnja je trajala devet meseci a ukupna cena kuće dosegla je tadašnjih 155.000 dolara što je, prilagođeno inflaciji, 2009. bilo jednako oko 2,4 miliouna dolara.
     
    Kuća je u vlasništvu Kaufmannovih bila od 1937. do 1963. godine, kada ju je Edgar Kaufmann mlađi poklonio društvu Western Pennsylvania Conservancy. Ono ju je 1964. otvorilo za javnost kao muzej a, uprkos tome što se nalazi relativno daleko, za godinu dana je poseti više od 150.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE