Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devojčice u Indiji menjaju uvredljiva imena

    Skoro 300 mladih Indijki čija imena znače „neželjena“ službeno su ih promenile, u gradiću Satara, 260 kilometara udaljenom od Mumbaija.

    Održana je ceremonija na kojoj su devojkama dodeljena nova imena, u nadi da će ovaj potez pomoći u borbi protiv široko rasprostranjene polne diskriminacije u Indiji.  Devojčice su dobile certifikate s novim imenima.

    Odbacivši imena koja znače neželjena, poput „Nakusa“, devojčice su odabrale nova i lepša, često birajući imena najvećih zvezda Bolivuda ili hinduskih božanstava.

    Snažna polna diskriminacija dovela je do toga da se odnos dečaka i devojčica u Indiji, koji je uvek bio u korist dečaka i dodatno smanji u poslednjoj deceniji, što je izazvalo reakcije vlasti.

    Smanjenje broja devojčica uzrokovano je sve češćim abortiranje ženskih nerođenih beba. Problem je toliko velik da su vlasti zakonom zabranile lekarima da otkriju pol deteta pre rođenja.

    Jedan od razloga što Indijci tako tretriraju žensku decu jesu ogromni troškovi venčanja, kao i hinduski verski običaji prema kojima samo sin može provesti neke pogrebne ceremonije svojim roditeljima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE