Proglašen najbolji viski godine

PinterestFacebookTwitterShare

Viski Old Pulteney je proglašen svetskim viskijem godine u izboru “Viski biblije”, najuticajnije publikacije na ovom polju, koju izdaje Džim Mari, priznati poznavalac viskija, javlja BBC.

Viski Old Pulteney star 21 godinu je dobio 97,5 bodova od mogućih 100. Sazreo je u buradima načinjenim od američkog hrasta i flaširan je u destileriji Pultney u Viku u Kejtnesu.

Ekspert za viski, Džim Mari, testirao je više od 1.200 različitih viskija pre nego je odlučio koji je najbolji.

“Viski Old Pulteney star 21 godinu je doslovno eksplodirao iz čaše vitalnošću, harizmom i klasom. On nema finansijsku potporu kako bi mogao biti plasiran na globalno tržište. Nadam se da će ova nagrada pomoći ovoj škotskoj destileriji da postane poznata u svetu”, rekao je Mari.

U Viku je zabrana javne prodaje alkohola izglasana 1922. godine, a trajala je 25 godina. Zbog toga je kompanija zatvorena, ali je 1951. godine ponovo počela da radi. “Oduševljeni smo ovom nagradom. Ovo je veliko priznanje za našu tradiciju koja traje vekovima. Naš brand je prepoznatljiv, celi grad pije naš viski”, rekao je portparol Poulteneyja.

Na drugom i trećem mestu su američki viskiji George T Stagg i Parker’s Heritage Collection Wheated Mash Bill star 10 godina.