Najzanimljiviji detalji iz života britanske kraljevske porodice

PinterestFacebookTwitterShare

Brajan Hej, koji već 40 godina pomno prati život britanske kraljevske porodice, objavio je knjigu njenih tajni od kojih najzanimljivije prenosi “Dejli mejl”.
 
Počasni toalet papir
 
Barak Obama i njegova supruga Mišel imali su čast na sopstvenoj koži da osete pravi kraljevski tretman. Domaćini su se toliko potrudili da se osećaju kao kod kuće da su istražili koja im je omiljena vrsta toalet papira, u kakvoj posteljini spavaju i koje cveće najviše vole.
 
Stare haljine garderoberki


Elizabeta II iznošene haljine daje isključivo garderoberki, koja može da ih nosi ili proda. Jedini uslov je da se uklone sve etikete kako kasnije ne bi mogla biti indetifikovana.
 
Ko skida princa
 
Verovali ili ne, princ Čarls nikada se nije sam svukao. Za to su zadužena čak tri sobara koji se brinu o njegovoj odeći, posebno kravatama i pertlama. Kad ima više obaveza, sluga mu u automobil stavi nekoliko kravata, a promeni ih i do pet dnevno. Sobari peglaju njegove vezica, i to kad god se izuje.
 
Top lista


Osoblje je sastavilo spisak najmilijih i najomraženijih članova porodice, na kojem nema kraljice, uz objašnjenje da je ona van konkurencije. Najdraži je princ Filip, opisan kao ljubazan i veoma prisan sa slugama. Pri vrhu liste omiljenih je pokojna princeza Margaret, koja je svakog Božića svoje osoblje vodila u skupi restoran, a supruzi kuvara platila operaciju u privatnoj klinici. Sitničavi princ Čarls je pri dnu liste, dok je tvrdoglavi Edvard, najmlađi sin Elizabete II najomraženiji.
 
Ko je ko
 
U pet rezidencija radi 1.200 ljudi. Među njima su glavna kafe kuvarica, momak koji svakog dana menja crni podmetač na kraljičinom pisaćem stolu, kako se ne bi moglo dešifrovati šta je pisala. U Bakingemskoj palati stalno je zaposleno 399 ljudi, a u dvorskoj kuhinji se priprema 600 obroka dnevno. Samo 10 sluga dolazi u kontakt sa kraljicom. Dvorske sluge ne smeju biti niže od 172 centimetra. Moraju biti vitki da bi mogli da obuku livreje koje koštaju 2.000 funti i zbog toga se nasjeđuju kad god je moguće.
 
Povlastice
 
Nisu previše plaćeni, ali imaju pristup u sedam elitnih sportskih i društvenih klubova. Mogu koristiti bazen u Bakingemu, sve dok se ne pojavi neko od plemstva.
 
Najbolje preporuke


Nakon tri godine rada u Bakingemskoj palati, jedan sluga je postao lični batler američkog milijardera. Dobio je platu od 75 hiljada dolara godišnje, a kuću i dva auta na korištenje.
 
Najveća plata na dvoru


Čuvar kraljevskog novčanika, Alan Rejd, zarađuje 180.000 funti godišnje. Njegov je zadatak briga o kraljičinim finansijama i jedini na svetu zna sve o njenoj imovini.
 
Uske pantalone


Povodom kraljičine rođendanske parade, grof je morao da obuče preuske jahaće pantalone. Sluge su ih iznutra posule dečjim puderom i uz mnogo muke uspele da mu ih navuku. U njima nije mogao da sedi niti da ode u toalet.
 
Ponuda koja se ne odbija


Svake godine kraljica odabere damu koja će je pratiti na putovanju. Za to nije plaćena, ali dobije naknadu troškova. Njena uloga je da tokom puta diskretno šapne domaćinu koja jela ne odgovaraju kraljevskom želucu, da se pobrine za posebne toalete i još mnogo neophodnih sitnica. Još nijedna gospođa nije odbila taj posao.
 
Sikteruša
 
Kraljevska porodica mrzi kada zloupotrebite njeno gostoprimstvo i zadržite se predugo. Tada zvone batleru i pitaju ga je li stigao automobil. On nestaje i vraća se za tren objavljujući da vozilo tog i tog čeka. Domaćin tada ustaje i zahvaljuje se na poseti.
 
Kraljevska nervoza
 
Članovi kraljevske porodice se najviše iznerviraju, ako ih pozovete u prodavnicu, fabriku ili galeriju, a onda usput kažete da ste ranije zvali drugog predstavnika dvora, koji se nije odazvao. Mnogi su bili ljubomorni na princezu Dajanu jer je najčešće pozivana.
 
Kuća, ne dom
 
Stanovnici Bakingemske palate nazivaju je kućom, ali ne i domom. To je uveo kraljičin deda Džordž V koji je svojevremeno kazao: “Sandringem (privatni posed Tudorovih u Norfolku) je moj dom. Bakingem je samo kuća”.
 
Duh iz parka
 
Persijski šah posetio je Bakingem 1873. Sluga, koji je morao da dežura pred njegovom spavaćom sobom, zaspao je. Šah je naredio da ga izmlate, od čega je ovaj umro. Navodno je sahranjen na ivici kraljevskog parka, gde po predanju cveće više ne uspeva. Pojedine sluge tvrde da duh šahovog sobara još šeta hodnicima, a neki se kunu da su ga čuli.