Slagalice koje donose 50.000 dolara

PinterestFacebookTwitterShare

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), agencija pri američkom Ministarstvu odbrane zadužena za razvoj novih tehnologija, nudi nagradu i do 50.000 dolara bilo kome ko reši slagalice postavljene na internet-stranici www.shredderchallenge.com.
 

 
Agencija poziva stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija, entuzijaste u ređanju slagalica, ali i sve koji vole rešavanje složenih problema da pokušaju da sklope seriju dokumenata iseckanih na sitne komadiće.
 
Izazov se, zapravo, sastoji od rešavanja pet nejednako teških zadataka, a svaki donosi određeni broj poena. Ideja konkursa nazvanog “Shredder Challenge” je, navodno, da američke bezbednosne službe dođu do tehnike kojom bi se, u ratnim zonama, na što jednostavniji način mogli rekonstruisati dokumenti uništeni seckalicama papira. Ali bi pri tom, kako se dalje navodi, mogla da se stvori i ranjivost ovog sistema zaštite (seckanja) poverljivih informacija koji koriste i sami Amerikanci.
 
Posedujete li veštinu kojom ćete rešiti slagalice i možete li oformiti tim koji će pomoći da se reše složeni fizički i analitički problemi u vezi sa sastavljanjem  dokumenata, pitaju se ljudi iz DARPA. Ove specijalne slagalice zainteresovani mogu rešavati do 4. decembra. Pobednik će biti proglašen dan kasnije.