(FOTO) Ševrolet danas slavi 100. rođendan

PinterestFacebookTwitterShare

Na današnji dan, pre 100 godina, Luj Ševrolet, švajcarski emigrant, uspeo je da uz pomoć bogatog američkog industrijalca Bilija Durana, osnuje sopstvenu kompaniju za izradu motornih vozila.
 

Iako su ambicije bile velike, niko tada nije mogao ni da nasluti šta će za automobilsku industriju u budućnosti da znači taj 2. novembar 1911. godine. O veličini kompanije iz Detroita dovoljno govori jedan podatak – do sada, prodato je više od 209 miliona automobila, kamioneta i kamiona sa čuvenim znakom “zlatne mašne”, zbog čega Ševrolet spada među najveće proizvođače vozila na svetu.
 
Povodom proslave stogodišnjice, kompanija će na tržište zvanično lansirati električni model “volt”, a u planu su i brojne druge svečanosti. Između ostalih, u Ševroletu su odlučili da poklone simbolični broj od 100 automobila SOS dečjim selima u Evropi i Africi, a u sklopu proslave startovalo je jedinstveno takmičenje renomiranih umetnika koji će, podeljeni u četiri tima, pokušati da izrade pobedničku bistu Luja Ševroleta, koji bi marta sledeće godine trebalo da bude izložena u njegovom rodnom selu La Šo de Fon u Švajcarskoj.
 

1914 Chevrolet Royal Mail Roadster
 

1957 Chevrolet Bel Air
 

1963 Chevrolet Corvette
 

1969 Chevy Camero SS
 

1971 Chevy Cheyenne Pickup
 

1989 Chev Corvette ZR-1
 

Chevrolet Lumina (1998)
 

Chevrolet SSR Concept (2000)
 

2008 Chevrolet Tahoe Hybrid
 

2011 Chevrolet Volt