Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pisci skupljaju novac za izgradnju mrtvačnice

    Deset poznatih pisaca kriminalističkih romana uključilo se u akciju pomoći ‘Million for a Morgue’, čiji je cilj sakupiti novac za mrtvačnicu u škotskom gradu Dandiju. Autor krimi romana na čije ime se sakupi najviše novaca imaće i tu čast da mrtvačnica, lepše rečeno forenzički centar, nosi njegovo ime.
     
    Tes Geritsen, Keti Reih, Li Čajld, Harlan Koben, Mark Bilingam, Džefri Diver, Džef Lindsi, Stjuart Mekbrajd, Piter Džejms i Val Mekdermid deset je britanskih autora krimi romana koji su svoju popularnost među čitataocima željnim napetosti odlučili iskoristiti u humanitarne svrhe. Naime, u škotskom gradu Dandi lokalni univerzitet započelo je da sakuplja sredstva za izgradnju mrtvačnice, odnosno forenzičkog centra, koji treba razviti i nadopuniti već postojeći Centar za anatomiju i ljudsku identifikaciju (CAHID), inače nagrađen za svoj rad u edukaciji i istraživanjima. U Dandiju se edukuju ljudi, a istražuju leševi, pa će u novoj mrtvačnici najviše baviti Tilovom metodom balzamiranja leševa.

    Cela akcija je osmišljena zahvaljujući poznanstvu profesorke Su Blek, direktorke CAHID-a, i pisca Vala Mekdermida, sada jednog od autora koji učestvuje u ovom pomalo neuobičajenom pothvatu. Blek je Mekdermidu znala pomagati oko forenzičkih detalja za njegove romane, pa se pisac odlučio odužiti svojoj prijateljici: ‘Ovo je vredna akcija koja će Su Blek i njenom timu omogućiti nove prostore za nastavak svetski priznatog rada. Oduševljen sam što su se tome priključile i moje kolege, kako bi mogli pomoći forenzičkoj zajednici. Nadam se da će se ljubitelji krimi romana odazvati našem pozivu i glasati.’

    Glasanje koje Mekdermid pominje odvija se na stranici www.millionforamorgue.com, koja poziva građanina da klikne na ime svojeg omiljenog autora od deset ponuđenih te tako i donira jednu funtu. Naravno, svako može i glasati više puta za jednog ili više pisaca te donirati i više od jedne funte. Pisac čije ime na takav način prikupi najviše novaca za izgradnju mrtvačnice imaće i tu čast da ista nosi njegovo ili njeno ime.

    CAHID se već može pohvaliti time da su u njemu razvili novu tehniku identifikacije ruku, što je pomoglo u hvatanju pedofila na osnovu fotografija s decom na kojima su se od odraslih videle samo ruke. Takođe su vrlo uspešni u treniranju ljudstva za identifikaciju leševa u prirodnim katastrofama. Zato književnica Tes Geritsen naglašava sledeće: ‘Ja pišem fikciju, ali naučnici CAHID-a rade u stvarnosti istraživanja smrti, polja koje je nažalost nedovoljno finansirano. Zato mi je drago što će moji izmišljeni detektivi moći pomoći pravima.’

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE