Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čistačica greškom uništila umetničko delo

    Čistačica u nemačkom muzeju Ostval zamenila je boju na skulpturi Martina Kipenbergera za prljavštinu i dobro je očistila, i na taj način neplanirano je napravila materijalnu štetu od 800.000 evra.
    U muzeju Ostval u Dortmundu čistačica je nenamerno uništila skulpturu ‘When It Starts Dripping From the Ceiling’ Martina Kipenbergera (1953-1997), svestranog nemačkog umetnika poznatog po provokacijama, kojem je značajnu pažnju medija donela skulptura žabe razapete na krstu.

    Skulptura se sastojala od drvenih greda ispod kojih je postavljena plastična kanta. Dno je bilo obojeno tankim slojem boje, oponašajući izgled osušenih kapi kiše. Mislivši da je reč o pravoj mrlji, čistačica je temeljnoo očistila gumenu površinu.

    Portparol muzeja Ostval, Dagmar Papajevsk, izjavila je da je nemoguće Kipenbergerovu skulpturu vratiti u prvobitno stanje. Štetu pogoršava i činjenica da je muzej skulpturu pozajmio iz zbirke privatnog kolekcionara.

    U saopštenju za javnost stoji da je osoblju koje održava prostor muzeja rečeno da se drže 20 centimetara od eksponata, ali ostaje nepoznato šta je čistačicu navelo na nimalo dobrodošao potez.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE