Preminuo Džo Frejzer

PinterestFacebookTwitterShare

Bokser Džo Frejzer, bivši šampion u teškoj kategoriji, koji je naneo prvi poraz Mohamedu Aliju, umro je u 67. godini posle kraće borbe sa rakom jetre.
 


 
Kako je saopštila njegova porodica, Frejzer je preminuo u ponedeljak u Filadelfiji, gde je bio na kućnoj nezi nakon što mu je pre nekoliko sedmica dijagnostifikovan rak.

Sve dotle, piše Asošijeted pres, bokserski veteran se redovno pojavljivao u javnosti radi davanja autograma. Poslednjih put je to učinio u Las Vegasu u septembru.

Postao je svetski šampion u teškoj kategoriji kada je 1970. godine u Njujorku potukao Džimija Elisa, da bi titulu izgubio 1973. od Džordža Formena. Ali, Frejzer je bio najpoznatiji zbog tri meča sa Mohamedom Alijem uključujući epsku borbu “Trila u Manili” iz 1975. godine.

U prvom meču takozvane”Borbi veka” u njujorškom Medison skver gardenu 1971. godine, Smoukin Džo je savladao Alija u 15. rundi, oborivši ga zastrašujućim udarcem levice. Upravo tim udarcem je ovaj mali ali okrutni bokser uspevao brzo da porazi protivnike. Međutim, Frejzer je izgubio sledeća dva meča sa Alijem, i godinama je bio ogorčen zato što ga je Ali konstantno ismevao, a relativno skoro je izjavio da mu je oprostio.

Frejzer je na kraju maratonskog meča “Trila u Manili” bio gotovo slep od Alijevih udaraca, ali je ipak hteo da izadje da se bori u 15. rundi. Njegov trener Edi Fuč ga je sprečio, a Ali je kasnije izjavio da je taj meč bio nešto najbliže smrti što je mogao da zamisli, podseća AP.

Posle još jednog poraza od Džordža Formena, čoveka koji mu je oduzeo šampionsku titulu, Frejžer se 1976. godine povukao sa scene. Pokušao je da se vrati 1981. godine, ali je odustao posle samo jednog meča.