Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetski trgovinski centar 1 dobija svoj stakleni pijedestal

    Posle meseci napora i jednog propalog plana, arhitekta je iznašao rešenje privlačnog fasadnog omotača za 58 metara visoku, ojačanu betonsku bazu buduće najveće zgrade u Njujorku.
     
    Arhitekta Svetskog trgovinskog centra 1 je konačno osmislio način oblaganja betonske osnove nebodera u svetlucavom staklu. Do promene je došlo posle tehničkih problema koji su naterali projektante da napuste raniji plan fasade prošlog proleća, kažu izvori.
     
    Arhitekta Dejvid Čajlds želeo je da obloži 58 metara visoku bazu u prizmatične staklene panele da bi zamaskirao debeo, ojačani beton bez prozora koji je jedan od glavnih bezbedonosnih elementa nebodera. Ideja je bila da on ne izgleda kao bunker. Masivna betonska baza znači da kancelarijski prostori ovog nebodera od 541 metar ne počinju pre dvadesetog sprata.
     
    Tadašnji izazov je bio stvoriti fasadu koja sugestira kretanje, život i svetlost gde oni ranije nisu postojali. Ali, paneli od prizmatičnog stakla, koji su bili projektovani da reflektuju svetlost, nisu samo bili teški za napraviti: Već, kako se ispostavilo, oni su imali nizak prag tolerancije na mehaničke udare i, samim tim, lakše su pucala.
     
    Sada, izvori kažu da će baza nebodera biti pokrivena staklenim otvorima za vazduh koji su postavljeni u različitim uglovima na bazi i osvetljeni otpozadi, stvarajući primamljivu atmosferu koja će ujedno reflektovati obližnji memorijalni centar koji odaje počast žrtvama napada 11. septembra 2001. godine. Staklo je tretirano da se u slučaju ekspolozije zadrži na mestu umesto da se rasprsne na sve strane, slično kao vetrobran na automobilima.
     
    Izvori kažu da je većinski vlasnik zgrade, Lučke vlasti Njujorka i Njudžerzija, već primio ponude za ovaj fasaderski posao vrednosti, prema izvorima, oko 45 miliona američkih dolara. Odbor Lučkih vlasti biće obavešten o planovima i ponudama u narednim nedeljama. Portparol Lučkih vlasti je odbio da komentariše ove najave. Takođe, nije se moglo doći do arhitekte Čajldsa.
     
    2008. godine, Lučke vlasti su odabrale i potpisale ugovor od 82 miliona dolara za izradu i postavku staklene fasade, ali ono što je ostalo nejasno jeste koliko je od tog novca potrošeno.
    Dilema oko izbora fasade je samo poslednji projektanski izazov za neboder koji mora biti jedan od najbezbednijih na svetu zbog svoje privlačnosti kao potencijalne terorističke mete. Ali, u isto vreme on mora biti dovoljno karakterističan da simboliziju oporavak grada i države od tragedije. U intervjuu datom ranije ove godine (tekst objavljen na našem portalu; možete ga pogledati ako kliknete na link ispod), arhitekta Čajlds, partner u arhitektonskom birou Skidmore Owings & Merrill, je rekao: „Objekat mora biti ponosan gest naše otpornosti“.
     
    Arhitekta Čajlds je morao da preprojektuje neboder 2005. godine kada je njujorška policija izrazila zabrinutost da li će neboder izdržati eksploziju od bombe u kolima. Godinu dana posle, arhitekta Čajlds je prestavio plan sa ojačanom betonskom bazom obloženom staklenom fasadom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE