Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Del Boj i Rodni proslavili 30. rođendan

    Tačno pre 30 godina Derek Troter i ostatak njegove čudne porodice iz londonskog predgrađa Pekam ušli su u domove širom sveta kroz popularnu seriju ‘Mućke’ koja je prikazivana pune 22 godine.


    Kako bi proslavili tu godišnjicu, u Britaniji će biti objavljena knjiga “Mućke: Priča o omiljenoj britanskoj komediji” autora Grejama Mek Kena. Knjiga otkriva puno simpatičnih informacija o ovom serijalu.
     
    Prema prvom izboru Del Boja trebalo je da glumi škotski glumac En Rejtel (Reitel) a kada su Dejvidu Džejsonu prvo poslali scenario da ga pročita, bio je ubeđen da mu nude ulogu Dede Trotera.
     
    Glumica Elizabet Harli išla je na audiciju za Rodnijevu devojku Kasandru ali je odbijena zato što je suviše ličila na manekenku. Takođe, glumac koji je igrao čika Alberta (Buster Merryfield) zaista je bio ratni heroj – služio je u Kraljevskoj artiljeriji, bio instruktor preživljavanja u divljini ali je radio i kao menadžer u jednoj banci.
     
    Prve epizode serije zaista su snimane u Londonu ali je vremenom postalo previše opasno pa je snimanje nastavljeno u Bristolu. Čuvena zelena maskirna jakna koju nosi Rodni pronađena je u gomili stvari koju je BBC spremio za bacanje.
     
    Autor knjige Mek Ken u novoj knjizi otkriva na stotine zanimljivih detalja ali pruža osvrt i na to kako se serija uvukla u svest Britanaca i zarobila njihovu pažnju tokom dugog niza godina. Takođe i piše kako je autor serije Džon Salivan došao na ideju da piše “Mućke” sedeći u jednom pabu, na osnovu lika Valtera Mitija koga je tamo upoznao.
     
    Saliven je morao da se bori da dobije naziv serije “Only Fools and Horses” koji potiče od čuvene stare engleske izreke: “Zašto samo budale i konji rade?” sa šefom BBC produkcije za zabavni program  Džimijem Gilbertom koji nije smatrao da će takav naslov proći kod publike i da će ona razumeti šta on zaista znači.
     
    Ogorčeni Saliven predlagao je i nove nazive zbog kojih zamalo nije dobio otkaz ali je na kraju nesposobnost rukovodstva BBC da odluči dovela do toga da se serija emituje pod naslovom “Only fools and horses”.
     
    Jednu epizodu ove serije pogledalo je 24,3 milliona gledalaca, i to je još uvek rekord za britanski sitkom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE