Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Devet načina na koje sabotirate vlastitu karijeru

    Obaviti dobar posao tek je početak, a dati pravim ljudima do znanja da ste uz puno muke, truda i predanosti odradili posao na način na koji će vas oni poštivati i nagraditi vas – e to je prava umetnost.  Najveći krivac za lične neuspehe najčešće su  same žene. Svako može sabotirati svoju karijeru, a ovde ćemo se osvrnuti na devet najčešćih načina na koje žene to rade.
     

    Vodite brigu o drugima i zanemarujete sebe

    Iako je ženama u genetskom sklopu predviđeno da brinu o drugima, ako pristanete na sve i stalno pomažete i odrađujete tuđi posao, nećete daleko dogurati. Lepo je pomoći drugima, ali vodite računa i o ličnim potrebama i obavezama.

    Mislite na sebe, ali ne i na druge

    Ovo je druga strana priče. Ako mislite samo i isključivo na sebe, onda ćete u tuđim očima izgledati kao umišljena diktatorica, a to nikako nije dobro ako radite u timu. Karijera je najuspešnija kako se nalazi na pola puta između ove dve suprotnosti.

    Čekate na odobrenje
     
    Previše poslovnih žena čeka da im neko odobri odluku pre donošenja nekog novog poteza u karijeri. Te iste žene njihovi nadređeni u pravilu ne doživljavaju dovoljno ozbiljno, jer se čini da im nedostaje samopouzdanja. Preteranom poslušnošću zaglavićete negde između uspešnih i neuspešnih, što nikako nije dobar scenarijo.

    Previše ste zauzeti da biste se pobrinuli o vašem zdravlju

    Razmislite: bi li automobilistički prvak započeo trku s lošim, niskooktanskim gorivom u rezervoaru? Svaki put kada radni dan započnete neispavani, loše se hranite i bežite od fizičke aktivnosti, vi zapravo kompromitujete vašu sposobnost da posao obavljate na najbolji mogući način jer ćete sve obavljati s manje energije i efikasnosti.
     

     
    Ogovarate

    Informacija je moć u poslovnom životu, a otkrivanje ili deljenje informacija o drugima može vam dati osećaj moći. Međutim, ogovaranje gotovo uvek potkopava vaš integritet pa biste ovu ‘aktivnost’ trebali izbjegavati po svaku cenu.
     
    Trošite više nego što možete da platite

    Dug je poput prekomerne težine: lako se nakupi, a teško ga se rešiti. Biti u dugovima oduzima vam osećaj moći i, više nego često, drži vas zarobljenima na radnom mjestu koje vam se ne sviđa, samo da biste imali za račune. Kada ne volite ono što radite – možete biti sigurni da tamo nećete raditi najbolje što možete.

    Imate velike ciljeve, ali vam nedostaje doslednost

    Žene su često ekspanzivne, razmišljaju idealistički i vrlo su vešte u istovremenom obavljanju i do nekoliko poslova. Problem, međutim, nastaje kada zamisle više nego što je ljudski moguće ostvariti, pa na kraju pokušavaju odjednom postići previše. Rezultat je nedostatak koncentracije i ‘dobro’ odrađivanje posla koji nikada nema izvanredne rezultate.

    Pretpostavljate da ćete biti nagrađeni za dobro obavljen posao

    Ovo je tipična ženska pogreška, odnosno sindrom dobre devojke. Obaviti dobar posao samo je početak, a dati pravim ljudima do znanja da ste uz puno muke, truda i predanosti odradili posao na način na koji će vas oni poštivati i nagraditi vas – e to je prava umetnost.

    Koketirate s muškarcima samo kako biste postigli ono što želite

    Ovo je strategija koja nekim ženama dođe prirodno, onako, sama po sebi. Kratkoročno čak i može upaliti, ali na kraju najčešće sve loše završi. Na poslu se istaknite uz pomoć kvalitetnih ideja, truda i radnih sposobnosti, a zavođenje ostavite za slobodno vreme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE