Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Divac nominovan za Kuću slavnih

    Velikan srpske košarke Vlade Divac nalazi se na listi nominovanih za Kuću slavnih u Springfildu.
     
    Divcu, koji je deceniju i po proveo u Lejkersima, Šarlotu i Sakramentu, društvo pravi Šarunas Marčulionis.
     
    Litvanac je jedan u nizu predloženih bivših članova Golden Stejta, uz Miča Ričmonda, Tima Hardaveja, Marka Džeksona i trenera Dona Nelsona. Na spisku je i legenda Indijana Pejsersa Redži Miler, koji prošle godine nije prošao prvi krug, kao i Rudi Tomjanovič, koji je kao trener doneo Hjustonu dve titule. Tu su još i Rik Pitino, kao i tandem Pol Sajlas – Pol Vestfol, ali samo kao igrači (uprkos zapaženim trenerskim karijerama). 

    Po procenama stručnjaka, posebno bitan element Divčeve kandidature je njegov uticaj na širenje globalne popularnosti košarke, a dodatna prednost mu je istaknuti humanitarni rad, kako u Srbiji, tako i u Africi. 
     
    Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije ušao je u Kuću slavnih FIBA avgusta 2010. godine. Bio je evropski igrač godine 1988, a 13 godina kasnije nastupio je u All Star utakmici, u zenitu Sakramento Kingsa. 

    Tokom 16-godišnje NBA karijere Divac je ostvario nekoliko vrhunskih dostignuća: jedini je igrač rođen i košarkaški školovan van SAD koji je prebacio 1000 utakmica u NBA; jedan je od samo 6 igrača koji su prebacili 13.000 poena, 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada; jedan je od dva Evropljanina čiji je dres penzionisan (uz Dražena Petrovića). 

    Ni taj zavidni statistički učinak ne prikazuje punu sliku o Divčevom uticaju na igru: ne samo što je, kao član prve generacije evropskih zvezda koje su prešle okean, utro put desetinama košarkaša koji će slediti, već je tokom boravka u Adelmanovim Kingsima njegova uloga na terenu iz dva aspekta bila revolucionarna za NBA standarde: bio je pravi vođa i kapiten na terenu, a iako je centar, vodio je napade svog tima, čime je uveo koncept centra-plejmejkera. 

    Lista nominovanih je prvi korak ka Kući slavnih. Krajem januara i početkom februara glasa devetočlani komitet, u kojem je potrebno najmanje sedam glasova za ulazak u finalni izbor. Učesnici finalnog izbora biće objavljeni na All Star vikendu u Orlandu, a posle toga glasa novi komitet od 24 člana. Učesnici koji dobiju 18 glasova u tom komitetu biće novi članovi Kuće slavnih. Konačni spisak biće saopšten tokom Fajnal Fora NCAA, koji se igra u Nju Orleansu. 

    U desetočlanoj grupi laureata iz 2011. nalaze se Arvidas Sabonis, Denis Rodman, Kris Malin i Teks Vinter, tvorac čuvenog napada „trougao“, koji je Filu Džeksonu doneo deset titula sa Bulsima i Lejkersima.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE