(VIDEO) Rusija: Badminton u cilju poboljšanja borbenosti vojske

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski vojnici će ubuduće igrati badminton u cilju poboljšanja borbenosti u svojim redovima, sledeći tako primer predsednika Dmitrija Medvedeva, javili su ruski mediji.

List “Izvestija” prenosi da će rusko ministarstvo odbrane sledeće godine kupiti oko 10.000 reketa i na desetine hiljada loptica za badminton. Prvi koji će početi da treniraju badminton biće ruski snajperisti.

Portparol ministarstva odbrane u izjavi “Izvestiji” nije demantovao ove navode, ali je rekao da neće biti toliko reketa naručeno, ne precizirajući o kolikom broju je tačno reč. Portparol je u izjavi agenciji AFP objasnio da igranje badmintona neće biti obavezno za sve u ruskoj vojsci.

Zagovornici ove ideje tvrde da se prilikom igranja badmintona aktiviraju svi oni mišići koji su angažovani i prilikom bacanja granata ili nekih drugih objekata i da je zato taj sport dobar za sve vojnike, a posebno za strelce i snajperiste zbog rada očnih mišića i celokupnog vaskularnog sistema.

Badminton nikada nije bio posebno popularan kod Rusa, ali se javlja sve veće interesovanje pošto se prošlog meseca saznalo da predsednik Medvedev igra badminton, za koji kaže da pomaže u rešavanju različitih problema. Medvedev je na tada objavljenom snimku, na kojem igra badminton sa premijerom Vladimirom Putinom, poručio svojim sunarodnicima da treba da slede njegov primer.
 

Prema mišljenju pojedinih vojnih analitičara, badminton i nije najbolji sport koji bi trebalo promovisati među ruskim vojnicima, već da bi oni trebalo više da vežbaju pucanje. “Pola generala ne ume ni da puca”, tvrdi predsednik Centra za vojna proučavanja Anatolij Ciganok, koji verovatno ovu situaciju može da poistoveti sa Monty Python skečom.