Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zabrana rentgena na aerodromima EU

    Evropska komisija usvojila je stroga pravila za korišćenje skenera za telo, nazvanih „bezbednosnim skenerima“, na evropskim aerodromima i obećala da će zdravlje i privatni život putnika biti zagarantovani.
     
    Rasprava o skenerima pokrenuta je nakon terorističkih napada u SAD, 11. septembra 2001. godine. Više evropskih zemalja poput Holandije i Velike Britanije uvelo je skenere nakon neuspešnog pokušaja napada na Božić, 25. decembra 2009. godine kada je Umar Faruk Abdulmutalab uspeo da unese eksploziv u avion na relaciji Amsterdam – Detroit.

    Evropski parlament je početkom jula glasao za upotrebu skenera i zatražio zabranu rentgenskih aparata. Evropski poslanici su pozvali vlade da obezbede odgovarajuću tehnologiju do kraja aprila 2013. godine kada ističe zabrana unošenja tečnosti u avion.

    Poslednje usvojene odredbe koje će stupiti na snagu početkom decembra ne obavezuju članice EU da koriste skenere za telo, ali ako se odluče za to, moraće da poštuju striktna pravila.

    Da bi bio poštovan privatni život putnika, skeneri neće moći da „čuvaju, kopiraju niti štampaju“ dobijene snimke. Osoblje koje analizira snimke biće u posebnoj prostoriji i neće moći da stupi u vezu sa putnicima, dodaje Komisija.

    S druge strane, putnici će moći da odbiju snimanje skenerom i zatraže druge metode kontrole, napominje Evropska komisija. Zbog zdravlja putnika, upotreba rentgenskih aparata biće zabranjena kao što je to i zatražio Evropski parlament.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE