Prvi bugarski automobil sišao sa proizvodne trake

PinterestFacebookTwitterShare

U pognonima Fabrike Litex Motors u saradnji sa kineskom kompanijom Great Wall u gradu Loveču proizveden je prvi bugarski putnički automobil.

Menadžer Litex Motorsa Kiril Georgiev je izjavio da je prvi montiran automobil marke Great Wall Voleex C10, a da će serijska proizvodnja u fabrici krenuti početkom naredne godine. Tada će zvanično biti otvorena fabrika, u kojoj će raditi 2.000 ljudi. Očekuje se da će kapacitet godišnje proizvodnje iznositi 50 hiljada vozila. Kompanija je zbog velikog interesovanja već razvila dilersku mrežu i otvorila predstavništva u dve balkanske zemlje.
 
U Litex Motorsu će se proizvoditi tri modela putničkih automobila, uključujući džip i pikap, koji će prema najavama kompanije biti jeftini i kvalitetni. Pored Voleex C10, proizvodiće se Steed i Hover. Džip sa punom opremom se već reklamira po ceni nešto većoj od 12 hiljada evra.
 
Vlasnik fabrike Litex Motorsa je biznismen i vlasnik fudbalskog kluba Litex Griša Gančev, koji poseduje 92 odsto akcija, dok ostatak pripada Korporativnoj trgovinskoj banci.
 
Nedavno je iz Litex Motorsa najavljena i proizvodnja elektromobila, koja će u saradnji sa kompanijom Great Wall početi na proleće 2012 godine.