Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pronađeni delovi megakontinenta Gondvane

    Australijski naučnici koji ispituju oblasti Indijskog okeana u blizini Australije saopštili su danas da su pronašli delove megakontinenta Gondvana koji bi mogli da pruže neke odgovore o tome kako su formirani kontinenti.

     
    Dva „ostrva“ pronađena su u međunarodnim vodama, 1.600 kilometara od Australije tokom prošlomesečnog istraživačkog putovanja. Njihove stene sadrže fosile bića koja su živela u plitkim vodama što znači da su u jednom trenutku bili deo kontinenta u ili iznad nivoa mora i da nisu stvoreni podvodnom vulkanskom aktivnošću, rekla je geofizičar sa sidnejskog univerziteta Džo Vitaker. Ona je pronalazak megakontinenta nazvala uzbudljivim otkrićem koji bi mogao da pruži neke odgovore na pitanja kako su se od Gondvane stvorile današnja Australija, Antarktik i Indija pre 80 do 130 miliona godina.
     
    Vitaker je rekla i da je ona naročito zainteresovana za istraživanje prvog pomeranja Indije ka severozapadu, a potom oštro ka severu gde se njena severoistočna obala kojom je nekada bila spojena sa Australijom, sudarila sa Evroazijom formiravši Himalaje.
     
    „Imamo prilično dobru ideju odakle potiču ti kontinenti, ali ne znamo ništa precizno. Istočni Indijski okean je jedan od najmanje istraženih svetskih okeana kada je reč o tektonskim poremećajima“, rekla je ona Frans presu.
     
    „Sada ćemo moći da vidimo kako se Indija odvojila od Australije i udarila u Evroaziju“.
     
    Delovi peščara i granita izbušenih iz jedne stene jednog od ostrva koje se nalazi na dubini od oko 2.000 metara još uvek nisu datirani, ali stručnjaci veruju da su stari oko milijardu godina.
     
    Stene će biti upoređene sa uzorcima uzetim sa zapadne obale Australije kako bi se utvrdilo kako su se ostrva odvojila. Slično upoređivanje neće biti moguće sa Indijom, jer je relevantna obala sada „udarila negde u Himalaje“, objasnila je Vitakerova. Ona je rekla i da je otkriće fosila bila velika sreća s obzirom na veliki prostor na kome su radili.
     
    „Radujemo se što smo dobili neke dobre uzorke i jasne isečke kontinentalnih stena koje pokazuju da su ostrva delovi Gondvane koji su ostali nakon što se Indija odvojila od Australije“, rekla je ona.
     
    Teorija o tektonskom pomeranju ploča relativno je mlada nauka koja je priznata tek sredinom 1950-ih i stručnjaci i dalje pokušavaju da utvrde šta je dovelo do toga da se kontinenti pomeraju i menjaju pravce, dodala je ona.
    Australija se godišnje pomera ka severu brzinom od oko sedam centimetara, dok se Antarktik, sa druge strane, uopšte ne pomera i Vitakerova smatra da su otkrića poput ostrva Gondvane ključna za razumevanje toga.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE