Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Mistična odredišta: Savršene destinacije direktno iz legende

    Turisti hrle u demonima opsednuti Is, Avalon kralja Artura, zlatni grad u Kolumbiji koji ni konvistadori nisu pronašli, bivšu prestolnicu Džingis-kana, mistični Zanzibar. Ovo su mesta koja su mahom uništena ratovanjem i vremenom, ali i dalje čuvaju tu iskru koja pokreće maštanje.
     
    Is, Francuska


    Keltska princeza Dahut nagovorila je oca, kralja Gradlona, da joj sagradi grad na moru. Tako se izdignuo Is, koji je od vode štitila ogromna brana s vratima čiji je ključ čuvao upravo Gradlon. U međuvremenu je Is pod Dahutinim uticajima postao grad poroka, a na nagovor demona ukrala je ocu ključ i otvorila vrata brane. Tada je velika bujica preplavila grad i potopila sve osim Gradlona. Njegove ruševine danas se nalaze u zalivu Douarneneza u Bretanji.
     
    Zanzibar, Tanzanija
     


    Samo ime Zanzibar dovoljno je da vas podseti na priče iz “Hiljadu i jedne noći”, da vas asocira na vreme trbušnih plesačica, prostrane odaje pune svile i začina. U ovom slučaju to nije daleko od istine. Zanzibar grad-država nalazi se u Tanzaniji i najveći procvat imao je u 15 veku. Iako se od tada mnogo toga promenilo i dalje je sačuvao dosta od arapskog uticaja.

    El Dorado, Kolumbija


    Ali najviše se mitova i legendi ispreplelo oko “zemlje zlata”, odnosno El Dorada. Španski  konkvistadori divljački su tražili ovo mesto opto;eno zlatom u gustim šumama Kolumbije, ali nikad ga nisu pronašli. Možda zato što je idalje skriven od nervoznih očiju, El Dorado je jedan od najprivlačnijih predela za avanturiste.

    Kartagina, Tunis

    Smeštena u predgrađu Tunisa, Kartagina je u 3. veku p.n.e bila ravnopravan protivnik rimske velesile. Danas posetioci mogu videti samo ostatke obeležja neprijatelja grada Kartagine, kako to obično posle pokoravanja biva.
     
     Avalon, Engleska


    U dolini Avalona nekada je ležao kralj Artur, nekadašnji u večni kralj. U vremenu Ekskalibura, lepih gospi, vitezova i čarobnjaka, Avalon je bio simbol kraljevstva. Danas grad Glastnoburi prostire se preko zemlje gde je Avalon nekada stojao ponosno. Ovo mesto danas okuplja sve zaljubljenike u mitologiju okruglog stola, kao i sve one koji cene vrednosti dvora i viteštva.
     Troja, Turska
     


    U legendarnom gradu Troji, od kojeg su danas u Turskoj ostale samo ruševine, obožavatelji mitologije mogu videti gde su se Grci sukobili s Trojancima zbog lepe Helene i gde je bio trojanski konj. 
    Karakorum, Mongolija
    Džinkis-kan je bio utemeljitelj Mongolskog Carstva, koje je u 13. veku imalo 100 miliona stanovnika, odnosno 50 posto tadašnjega svetskog stanovništva. Njegova prestolnica bio je Karakorum, čija je slava trajala 30-ak godina, dok ga nisu razrušili mandžurijski vojnici. Bez obzira na to što od grada ništa nije ostalo, mesto budi maštu kao da zidine još uvek postoje.
     
    Dolina kraljeva, Egipat
     


    Na zapadnoj obali reke Nil, preko puta grada Luksor nalazi se poslednje utočište faraona. Tutankamon, Ramzes Veliki i King Tut sagradili su tamnice i grobove u kamenitim planinama. Kletva će pasti na one koji diraju grobove faraona. Ovo je jedan od najposećenijih delova Egipta, a opet niko ne pati ni od kakve od kletve, još uvek.
     
    Šambala,Tibet
     


    Kraljevstvo Šambala nalazi se u dubini snegova Himalaja, ušuškan u rukama Budista. Samo najhrabriji I posetioci sa najčistijom karmom moći će da stignu do njega, a pošto do sada niko nije uspeo u tome, najbolja sledeća stvar je Zongdian, na granici Kina-Tibet. Preimenovan je u Šangri-la kao mesto iskrene inspiracije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE