(FOTO) Hibrid vodonika i struje iz Tojote

PinterestFacebookTwitterShare

Na Tokyo Motor Show-u, Toyota će prikazati koncept automobila s pogonom na električnu struju i vodonik.


Prema informacijama iz Toyote, na tokijskom Motor Show-u biće predstavljen novi Prius C, koncept malog automobila na struju, kao i hibrid koji koristi motor na struju i vodonik.

Novi automobil iz serije Prius nosi oznaku C i ime Aqua, a tehnologija ugrađena u njega još jedan je korak u razvoju čistih, pametnih i štedljivih automobila za blisku budućnost.

Prius C bi trebalo da se pojavi na tržištu već tokom 2012. godine a predstavljaće kombinaciju električnog motora i motora na benzin zapremine 1,5 litara. Prema saopštenju Toyote, C će biti još štedljiviji u odnosu na prošli Prius, pa će sa jednom litrom benzina moći da pređe 40 km, odnosno na 100 kilometara će trošiti 2,5 litra i to u gradskim uslovima vožnje.

Osim novog Priusa, Toyota će na Tokijskom sajmu prikazati i FCW-R koncept automobila hibrida s pogonom na struju i vodonik, za koji očekuju da bi na ulice mogao da izađe 2015. godine. Automobil je potpuno neškodljiv za okolinu, i neće imati mogućnost „ispomoći“ benzinskim motorom, čime je jasna orijentacija na totalno ekološko vozilo budućnosti.

Osim ova dva automobila, Toyota će prikazati i koncept svog novog kompaktnog električnog automobila FT-EV III, malog električnog gradskog vozila kratkog dosega.