Da li ste probali “Majmunovaču”?

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je poznata po rakijama koje peku od najrazličitijeg voća, a jedan Sremac napravio je bananovaču, rakiju od banana.
 
Svojim “izumom” već je postao poznat u Vojvodini. Sremsko selo Buđanovci, do sada je bilo poznato po čuvenom padu aviona F117 tokom bombardovanja ’99. godine. Međutim, u poslednje vreme, rakija Zlatka Sremčevića preuzima slavu “nevidljivog”. U ataru Buđanovaca nema plantaže banana, ali ima rakije od ovog južnog voća.

“Po našem nekom ukusu, dobra je. Svi ljudi koji su je pili kažu da je ekstra. Ima egzotičan ukus i miris, koji je nama bio nepoznat do tad. Nije kao kruška, ali je ekstra rakija”, kaže zemljoradnik Zlatko Sremčević, a prenosi B92.

Do bananovače je Sremčević došao sasvim slučajno – na Kvantašu je kupio jeftine prezrele banane i setio se da je nekada čuo za takvu rakiju. Inače, svake godine peče rakiju od krušaka i šljiva, pa je, kako kaže, morao da proba i sa bananama. Ispostavilo se da je recept jednostavan.

Kako kažu stručnjaci, za savršenu bananovaču potrebno je prvo oljuštiti banane, potom ih 10 do 12 dana držati u buretu, a onda ih ispeći u kazanu kao i svaku drugu rakiju.

Ova rakija je u selu i okolini već poznata kao “Majmunovača”. Iako je ispečeno oko 300 litara, za sada nije na prodaju. Njen tvorac kaže da je ima dovoljno za prijatelje i sve Buđanovčane koji svrate makar da je probaju.