Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU izvodi Nemačku pred sud zbog Volkswagena

    Evropska Komisija  odlučila je da izvede Nemačku pred najviši sud Evropske Unije zbog neodbacivanja zakona kojim se automobilski gigant ove države Volkswagen štiti od potencijalnih ponuda za preuzimanje.
     
    Kontrolor EU zadužen za konkurenciju traži od suda da kazni Nemačku za svaki dan u kojem se ne odbaci zakon koji daje moć administraciji Donje Saksonije da blokira ponude iako je vlasnik tek manjinskog udela deonica uVW-u, piše agencija AFP.
     
    Komisija je navela kako nemačka vlada nije ispoštovala raniju presudu Evropskog suda pravde iz 2007. godine koji je ustanovio da sporni zakon daje „neopravdana posebna prava“ javnim vlastima.
     
    „Pošto Nemačka nije poduzela sve neophodne mere da u potpunosti sprovede presudu suda, Komisija je odlučila da slučaj ponovo donese na sud“, stoji u saopštenju izvršnog tela EU.
     
    Zvanični Berlin je objavio da „žali“ zbog odluke, dodavši kako su 2008. godine izglasani amandmani povodom ovih problema. No, komisija tvrdi da, uprkos promenama, zakon još uvek obeshrabljuje investitore i nije korektan prema drugim članicama EU.
     
    Zvanični Brisel je kazao kako će od suda tražiti kaznu za Nemačku od blizu 31.000 evra dnevno od dana donošenja odluke 2007. godine, pa sve dok Nemačka ne sprovede prvobitnu presudu. Po donošenju druge presude biće zatražena kazna od 282.725 evra dnevno do ispunjenja odluke EU.
     
    Nakon presude iz 2007., Nemačka je odbacila odredbe u zakonu kojima su vlasti imale predstavnike u odboru kompanije i glasačko ograničenje od 20 procenata ali komisija tvrdi kako zvanični Berlin nije oduzeo prava blokiranja od Donje Saksonije.
     
    „VW je privatna kompanija, te zbog toga nije koretkno da posebni vlasnik deonica ima specifičan tretman“, izjavila je portparol komisije Šantal Hjuz.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE