Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izbori u Egiptu: Glasajte za bananu, kišobran, gitaru!

    Egipatske partije privlače glasače simbolima kao što su banana ili četkica za zube već pedesetak godina, pošto je više od polovine birača nepismeno.
     


    Dok Egipćani žure ka biračkim mestima kako bi izabrali poslanike, oni će odluku o tome za koga će glasati donositi i na osnovu njihovih čudnih amblema. Svaki od 250 simbola predstavlja drugu stranku i pomaže nepismenim glasačima da pravilno popune glasačke listiće.

    Neke od partija pokušavaju da počiste ostatke starog egipatskog režima sličicom usisivača, dok je jedna kandidatkinja iskoristila raketu kao svoj simbol, što u egipatskom žargonu znači „ribetina“.

    Među sličicama su i tenkovi, semafori, foto aparati, flaširana voda, grožđe, pa čak i svemoćne piramide.
     

     
    Ovaj neobični sistem uveden je pedesetih godina prošlog veka i korišćen je prilikom izbora drugog egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera Huseina, koji je vladao od 1956. do svoje smrti 1970. godine. Tih godina je korišćeno samo 30 simbola za predstavljanje svakog poslanika.

    O izboru simbola odlučuje Vrhovna izborna komisija i oni se slučajnom metodom raspodeljuju kandidatima. Međutim, nekoliko kandidata je bilo očajno zbog simbola koji su im dodeljeni.

    Bivša glumca Hind Akef, kojoj je dodeljena raketa, bila je meta mnogih šala i uvredljivih grafita zbog njenog statusa „ribetine“. Jedan od kandidata na severu Kaira rekao je da je bio ponižen nakon što mu je dodeljena ženska haljina kao simbol.

    Konzervativnoj partiji je dodeljeno oklopno vozilo, što su mnogi povezali sa trenutnim nasiljem u državi između demonstranata i bezbednosnih snaga vojnog veća.

    Drugi su prihvatili svoje simbole sa oduševljenjem. Tako je jedan poslanik, kome je dodeljen plišani meda, promenio svoj stari slogan u: „Ako vam se ne sviđa moj stil… vratite mi mog medu.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE