Nudizam u švajcarskim Alpima se kažnjava

PinterestFacebookTwitterShare

Švajcarski savezni sud odobrio je kantonima da po sopstvenoj odluci kažnjavaju nudiste u Alpima, odnosno da ljudima koji planinare bez odeće zabrane da se bave ovim sportom.
 
Lokalni mediji često su izveštavali o protestima građana protiv nudističkog planinarenja, da bi sud nedavno prvi put potvrdio kaznu jednom 47-godišnjem planinaru „golaću“, napisavši mu kaznu od sto franaka.
 
Slučaj je počeo još u oktobru 2009, kad je planinar u šumi nabasao na porodicu koja je tamo kampovala. U tužbi se tvrdilo i da je „kao od majke rođen“ prošetao i pored Hrišćanskog rehabilitacionog centra.
 
Jedna žena, koju je takođe sreo, podnela je prijavu, ali ga je niži sud u kantonu Apencel Auserode prvobitno oslobodio, uz obrazloženje da švajcarski zakoni ne nalažu da je javna golotinja zločin.
 
Ipak, viši sud je odluku preinačio, a nedavno je i potvrđena. Goli planinar se žalio da mu nije dovoljno jasno šta mu se zapravo zabranjuje, tvrdeći da većina stanovništva nema ništa protiv nudizma u planinama. Osim 100 franaka, moraće da plati i 3.330 franaka sudskih troškova.