Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Pola veka modne marke Yves Saint Laurent

    Pre pola veka, 4. decembra 1961, Iv Sen Loran osnovao je svoju modnu kuću, koja je postala carstvo visoke mode, ekstravagancije i glamura, ali i spoj umetnosti i dobrog biznisa. Iv Sen Loran, koji je umro u junu 2008, od Pariza je, uz Koko Šanel i Kristijana Diora, napravio svetsku modnu prestonicu.

    „Ostalo je mnogo Sen Loranovih stvari. Najvažnije su one koje se možda i najmanje vide“, kazao je Frans presu Sen Loranov dugogodišnji poslovni partner, 81-godišnji Pjer Berže.

    Berže danas vodi brigu o fondaciji osnovanoj u čast velikog modnog kreatora sa kojim je bio u vezi. „Sen Loran je potpuno oblikovao epohu u kojoj je živeo. Svi imaju nešto od Sen Lorana a da to i ne znaju. Izumeo je ceo muški univerzum i preneo ga na žene: smoking, safari jakne“, rekao je Berže. „Govorio je da moda nije umetnost. Ja dodajem: ali, potreban je umetnik da je kreira“, dodao je Berže.

    Od princeze Grejs od Monaka, do glumice Katrin Denev, Sen Loranove modele nosile su mnoge slavne žene, a divili su mu se svi. „Koko Šanel je dala ženama slobodu. Iv Sen Loran im je dao moć“, rekao je posle kreatorove smrti Pjer Berže.

    Sen Loran se 2002. zbog bolesti povukao iz javnog života. U decembru 2007. nagradjen je ordenom Legije časti. Promet njegove modne marke je prošle godine iznosio blizu 270 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE