Volt – auto godine u Švajcarskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Hibridni plug-in model Chevrolet Volt, koji se u Evropi prodaje kao Opel Ampera, proglašen je za automobil 2012. godine u Švajcarskoj.

Po rečima žirija, Volt je odneo pobedu zahvaljujući energetskoj efikasnosti hibridnog pogona i velikoj autonomiji kretanja pomoću elektromotora.

Takođe, istaknuto je da ovaj model ima niske troškove održavanja, dug međuservisni interval i garanciju od 8 godina ili 160 000 pređenih kilometara.

Ovo je prvi put da se u Švajcarskoj dodeljuje nagrada za automobil godine, a žiri je bio sastavljen od ljudi iz sveta automobila, među kojima su i nekadašnji vozač Formule 1, Marc Surer i Simona De Silvestro koja se takmiči u američkoj IndyCar seriji.

Nagrada za Chevrolet Volt stigla je nakon više drugih priznanja, od kojih u ovoj kompaniji izdvajaju ono za “najzeleniji” automobil u svetu 2011. godine. Inače, Chevrolet Volt/Opel Ampera počeo je da se prodaje u Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj i zemljama Beneluksa u novembru 2011, dok će se na tržištu Velike Britanije i drugih zapadnoevropski država naći u aprilu 2012. godine.

Prodaja u Poljskoj, Turskoj i odabranim zemljama istočne i centralne Evrope, startovaće krajem 2012.