Alarm koji upozorava na početak zemljotresa

PinterestFacebookTwitterShare

Mašinski inženjer iz Pirota Tomislav Pančić i njegov kolega Miomir Slankamenac dobili su na Sajmu preduzetništva „Biznis baza“ u Beogradu nagradu za alarm koji upozorava na početak zemljotresa.

Pančić je na konferenciji za novinare koju je organizovalo Opšte udruženje preduzetnika u Pirotu rekao da je taj uređaj radio sa profesorom Miomirom Slankamencem koji živi u Americi a često boravi u Pirotu. On je kazao da su sa sprovođenjem ideje u delo krenuli posle zemljotresa u Kraljevu kada su odlučili da naprave uređaj koji će signalizirati početak potresa. 

„Alarm može da se okači na zid a klatno prati nagib zida na višespratnicama. Kod zemljotresa klatno daje potrebne informacije da se alarm uključi i radi. Prednost ovog uređaja i novina je u ‘stend-baj’ režimu. U stanju mirovanja, kada nema zemljotresa, uređaj ne troši baterije, pa je zbog toga racionalan“, naveo je Pančih.
 
Prema njegovim rečima, uređaj se aktivira kad se desi početni zemljotres tako što počne da pišti kao alarm na automobilu. „Kada se dogodi početni zemljotres ako zid počne da se drma, on reaguje odmah. Alarm registruje početne trenutke zemljotresa i upozorava ljude da ako mogu napuste zgradu što pre ili zauzmu mesto gde je bezbednije“, precizirao je on. Oni su do sada napravili oko 20 probnih primeraka tog uređaja, a posle Nove godine planiraju da osnuju firmu i za dva do tri meseca počnu serijsku proizvodnju. Patent koji je prema rečima svojih tvoraca namenjen domaćinstvima, školama i ustanovama, zaštićen je u Zavodu za intelektualnu svojinu.
 
„Ovaj uređaj je namenjen pre svega područjima gde je bio zemljotres, kao što je Kraljevo. Poželjno je da ovakav alarm bude u školama i ustanovama gde boravi veći broj ljudi“, kazao je Pančić