Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spremite se za skidanje na aerodromima po Evropi

    Evropska komisija odlučila je da se na aerodromima u EU zvanično počne s kontrolom putnika pomoću skenera.

    Za razliku od detektora metala, skeneri za telo mogu da otkriju i sve potencijalno opasne predmete koji ne sadrže metal. Upotrebom skenera za celo telo na aerodromima trebalo bi da budu sprečeni napadi u vazdušnom saobraćaju.
     
    Putnici će morati da uđu u kabinu veličine telefonske govornice, rašire noge, podignu ruke i budu podvrgnuti pregledu teraherc zracima. U osnovi je reč o malim radarskim uređajima koji emituju određeni signal, a potom primaju reflekse. Nakon toga nastaje virtuelna slika na monitoru na kojoj se može videti da li osoba koja se proverava ispod odeće ima opasne naprave. Ako ima bilo šta sporno – sledi skidanje…

    Prednost nove tehnike je u sledećem: za razliku od detektora metala, skeneri za telo mogu da otkriju i tečnosti, prah i noževe sa keramičkom oštricom – dakle, sve potencijalno opasne predmete koji ne sadrže metal.

    O uvođenju takvih skenera odlučeno je nakon što je pre dve godine sprečen napad na liniji Amsterdam-Detroit. Tada je dvadesettrogodišnji putnik iz Nigerije uspeo da prokrijumčari eksplozivnu supstancu u avion.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE