Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Norveška je najsrećnija, a Južnoafrička Republika najtužnija zemlja

    Norveška je treću godinu zaredom proglašena najsretnijom zemljom na svetu, a Južnoafrička Republika najtužnijom, nakon velikog istraživanja o kvalitetu života koje je sproveo britanski Institut Legatum. S bruto društvenim proizvodom od 54.000 dolara po stanovniku, ova nordijska zemlja je među najbogatijim na svetu, a na vrhu lestvice našla se i zbog visokog društvenog kapitala i osećaja sigurnosti.
     
    U istraživanju su razmatrani kriterijumi ekonomije, preduzetništva, vlasti, edukacije, zdravlja, bezbednosti, lične slobode i društvenog kapitala.
     
    Danska je na drugom mestu zbog velikih mogućnosti za preduzetnike i socijalnih jednakosti. U ovoj državi su troškovi osnivanja firme najniži.
     
    Australija je na trećem mestu i u odnosu na 2009. popela se za dva mesta zbog izvrsnog obrazovanja, efikasne birokratije i pametnog korištenja prirodnih resursa.
     
    Slede Novi Zeland, kao zemlja s najvišom tolerancijom prema imigrantima, efikasnom vlašću, obrazovanjem i ličnim slobodama, i Švedska, gde je visok nivo političkog učešća i društvene jednakosti u kombinaciji sa zaštitom životne sredine i čak 123 mobilna telefona na 100 stanovnika.
     
    Najtužnija zemlja za život je Centralnoafrička Republika gde 10 odsto dece umire tokom prve godine života, na jednog učitelja dolazi 91 učenik, a osnovi za prosperitet ne postoje.
     
    Slede korumpirani Zimbabve, gde se ne poštuju ljudska prava i vlada konstantno političko nasilje, i Etiopija, gde pismenost iznosi samo 30 odsto, pothranjeno je 40 odsto stanovništa, a stepen nezaposlenosti iznosi 20 odsto.
     
    Pakistan je na četvrtom mestu zbog neefikasne i nestabilne vlade, i kao zemlja netolerantna prema strancima.
     
    Jemen je peti na listi najtužnijih zemalja zbog građanskih nemira, oganičenih sloboda i nemogućnosti obrazovanja žena. Tu svega trećina stanovništva aktivno radi.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE