Brazilci, Rusi, Indijci i Kinezi spašavaju svetski turizam

PinterestFacebookTwitterShare

Munjevito rastuće tržište turista iz takozvanih BRIC država (Brazil, Rusija, Indija i Kina), bila je jedna od gorućih tema na četvrtom izdanju Buy Tourism online kongresa, dvodnevnog edukativnog kongresa posvećenog tendencijama online turizma održanog prošle sedmice u Firenci.
 
Samo u Toskani, u prvih 9 meseci 2011, broj turista iz ovih država porastao je za 50 odsto, zaključeno je na kongresu.
 
Interesovanje vlasnika agencija i hotela posebno je veliko za turiste iz BRIC država, ne samo zbog toga što se radi o tržištu sa ogromnim brojem ljudi, već i zbog toga što su istraživanja pokazala da ovi turisti troše znatno više od proseka, ali i borave duže.

Među izazovima na koje turistički menadžeri nailaze kada je u pitanju probijanje ovih tržišta, istaknute su poteškoće zbog velikih kulturnih razlika i heterogenosti populacija ovih država, ali i problem kako pristupiti promociji turističke destinacije u jednoj Kini, koja ima preko milijardu stanovnika.

Na kongresu je manjim strukturama predloženo da se ovom tržištu putem Interneta prilazi konkretnom porukom namenjenom samo određenom tipu stanovnika, a ne čitavoj naciji, te da ponuda mora biti prilagođena lokalnoj kulturi.
 
Zanimljiv je i podatak da sve više svetski poznatih hotelskih lanaca poput Hiltona razvija u svojim strukturama niz usluga specijalno kreiranih za kineske turiste – od zapošljavanja osoblja koje govori mandarinski, do korigovanja menija za doručak sledeći navike Kineza, TV kanala na mandarinskom i sl.
 
Nagli ekonomski rast BRIC država proteklih godina stvorio je kolonije novih dobrostojećih turista koji su fascinirani Evropom, a turistički operateri u žurbi su da što pre uzmu udela u novim šansama koje novonastala situacija pruža.