Božićne jelke svađaju dve Koreje

PinterestFacebookTwitterShare

Severna Koreja je upozorila svog južnog suseda na „neočekivane posledice“ ukoliko odluči da u pograničnom pojasu postavi velike božićne jelke.
 
Za Pjongjang bi to bio dokaz da Južna Koreja vodi „psihološki rat“ protiv nje. Seul je odustao od tradicionalnog postavljanja božićnih jelki na granici sa Severnom Korejom 2003. godine, kada je došlo do otopljavanja odnosa dve države. 

Pošto su ti odnosi u poslednje vreme ponovo zahladili, Seul je prošle godine obnovio tu tradiciju, a sada je otišao korak dalje, pa umesto jednog, planira postavljanje tri džinovska božićna stabla. 

Oko 30 metara visoke „čelične kule u obliku stabla“ biće postavljene 23. decembra u zapadnom, centralnom i istočnom delu granice i tu će stajati dve sedmice. Konstrukcije će biti postavljene na brdu Egibong dva kilometra od granične linije, a biće osvetljene sa više hiljada sijalica. Kako prenose lokalni mediji, to će jasno moći da se vidi iz severnokorejskog grada Kesonga. 

Pjongjang je ranije optuživao Seul da postavljanjem božićnih jelki pokušava da šalje religiozne poruke stanovnicima jedne sekularne države.