Turske sapunice jačaju uticaj njene diplomatije

PinterestFacebookTwitterShare

Turske sapunske opere gledaju se u više od 20 zemalja, obezbedjujući tvorcima dobit ali i služeći kao podrška „mekom uticaju“ turske diplomatije, piše list „Hurriyet Daily News“, a prenosi makedonska agencija MIA.

Turske TV serije, poput veoma popularne „Zabranjene ljubavi“ i „Veličanstvenog stoleća“, ruše rekorde gledanosti u bliskoistočnim i severnoafričkim zemljama, donoseći zaradu ali i povećavajući uticaj Turske u regionu – promovišući njen način života.

Ova zemlja je samo ove godine od izvoza TV serija zaradila više od 60 miliona dolara. U istom periodu se u 20-ak zemalja prikazivalo više od 100 turskih serija.

Predstavnici kompanije Kalinos Holding, čiji proizvodi čine 80 odsto turskog izvoza TV serija, kažu da se serije takodje prikazuju u Srbiji, Hrvatskoj, Ceškoj, Rumuniji, Poljskoj i Madjarskoj, ali i u Maleziji, Indoneziji, na Tajvanu, u Singapuru, Vijetnamu i – Japanu.

Prema podacima Kalinos Holdinga, jedna epizoda tih serija se prodaje po cenama od 500 do 15.000 dolara, a jedan TV kanal u Japanu priprema dokumentarac o turskim sapunskim operama, fokusirajući se pre svega na njihove efekte na turizam i sport u Turskoj.

Američki magazin „Time“ je u jednom poslednjih brojeva opisao izvoz turskih serija kao „tajnu turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana“