Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Česi sve manje piju pivo

    Česi su i dalje svetske pivopije broj jedan, ali prosečan broj ispijenih flaša od pola litre nedeljno je kod muškaraca pao sa 9,5 u 2007. na ovogodišnjih 7,7, dok žene piju dve flaše nedeljno.


    Statistički podaci pokazuju da polako nestaju „najjači“ konzumenti piva, i oni koji su ga pili svaki dan.

    Istovremeno se u Češkoj smanjuje i udeo konzumenata piva u češkoj populaciji. To proizilazi iz istraživanja koje je za Češki savez proizvođača piva i slada sproveo Centar za istraživanje javnog mnenja.

    – Trend pada konzumiranja piva smatramo logičnom posledicom nekoliko pojava. To je pre svega uticaj promena u stilu života građana, povećan pritisak na radnim mestima za efikasnije korišćenje radnog vremena i činjenica da generacija velikih pivopija postepeno odlazi- prokomentarisao je izvršni direktor Saveza proizvođača piva i slada Jan Veseli.

    Česi, su prema Veseliju, polako ograničavali potrošnju piva još od 1995. Pad je od 2008. znatno ubrzala ekonomska kriza.

    – Pad konzumiranja piva kod Čeha je ranije nadoknađivao sve veći broj turista koji su dolazili u zemlju i pili više piva. Ukupna potrošnja u zemlji je zahvaljujući tome bila konstantna- rekao je Veseli.

    Pivo pije približno 90 odsto čeških muškaraca i oko 50 do 60 odsto žena.

    Od 2004. godine postepeno opada broj muških konzumenata koji piju u proseku više od 14 flaša piva nedeljno i to sa 20 odsto, na ovogodišnjih 14 procenata.

    Udeo muškaraca koji piju osam do 14 flaša piva nedeljno je pao sa 27 na 23 odsto. S druge strane porastao je broj Čeha koji piju tri do sedam flaša nedeljno, godine 2004. ih je bilo 33, a ove 40 procenata.

    U Češkoj muškarci piju pivo u proseku tri puta, a žene dva puta nedeljno. U godinama 2007. i 2008. muškarci su pili pivo četiri puta nedeljno.

    Smanjuje se i broj onih koji su pili pivo svaki dan, dok je 2007. njihov udeo među konzumentima piva bio 26 odsto, ove godine je pao na 15 odsto.

    No, zato je grupa onih koji piju pivo dva puta nedeljno povećala sa 16 odsto pre četiri godine, na 24 procenta ove.

    Pivare koje su u sastavu Saveze proizvođača piva i slada proizvele su prošle godine 15,7 miliona hektolitara piva, što je bilo 7,9 odsto manje nego 2009.
     
    U 2011. je ponovo povećana proizvodnja i prodaja.

    Jedan stanovnik Češke prošle godine je u proseku popio 134 litre piva, što Česima u svetskoj statistici i dalje obezbeđuje prvo mesto ispred drugoplasiranih Iraca.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE