Šta je obeležilo putovanja u 2011. godini?

PinterestFacebookTwitterShare

Ovo je bila godina velikih vesti i značajnih događaja. Svetska ekonomija je na klimavim nogama, diktatori su svrgnuti, a prirodne katastrofe su izazivale haos širom sveta. Evo nekih od najvažnijih događaja 2011. godine kada su putovanja u pitanju.
 
U Londonu je bilo održano kraljevsko venčanje uz mnogo posetilaca iz Britanije i celog sveta. 

Bliski Istok je doživeo pravi procvat u 2011., ali nakon „Arapskog proleća“ sve se promenilo. U Siriji se i dalje gube ljudski životi. Promene u Egiptu i Tunisu dovele su i do krize u turizmu mada su se sada turisti već polako vratili i ponovo uživaju na plažama. U prvoj polovini godine mogli ste da imate jedinstvenu šansu da posetite ove zemlje za neverovatno mali novac i uz najmanju gužvu ikada što je sigurno imalo svoje prednosti. Bilo je tu još kriza u čuvenim turističkim destinacijama. 

Poplave na Tajlandu, dramatične snežne oluje i opasna sletanja navela su mnoge da ostanu kod kuće i ni ne krenu na putovanje. 
 

Japan i Novi Zeland pogodile su prirodne nepogode izazavši u Japanu veliku tragediju. Obe zemlje su uspele da se neverovatno brzo oporave, a Japan je čak ponudio 10 000 besplatnih avionskih karata za turiste koji žele da posete ovu zemlju. 

Na Novi Zeland je otputovalo 130 000 ljudi i to na Svetski kup u ragbiju. Sada je grad Kristčurč opet pogođen zemljotresom i neizvesno je kada će se potresi konačno smiriti. 

 

Iako je privatan smeštaj popularan uveliko već nekoliko godina, u 2011. je posebno bilo aktuelan „kaučsurfing“, tj ostajanje kod nekog u stanu ili kući uz gostoprimstvo ljubaznog domaćina i možda obećanje da ćete isto učiniti za njega. Postalo je čak popularno da se nudi smeštaj u bašti ili dvorištu! Pa ko voli, nek izvoli (campinmygarden.com).
 
Ova godina je takođe bila preokret za elektronska pomagala. Nekada su putnici imali notese, potom su nosili laptopove, a sada su tu digitalni fotoaparati i kamere, smartfonovi i tableti. Kao da se bez njih nikad ni njije moglo. 

Desetogodšnjica napada na Kule bliznakije u Njujorku 9/11 obeležena je novom atrakcijom u Velikoj Jabuci: Menorijal za žrtve napada.
 
Neka neobična mesta su takođe registrovali putnički radari. 
 
„Penis čovek“ sa Islanda sa svojim ne tako čuvenim muzejom se povukao iz posla.