Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fejsbuk smislio „trajno prisustvo na ovom svetu“

    Opcija „ako umrem“ nudi mogućnost da neko ostavi poruku koju će, u slučaju smrti, moći da vide svi prijatelji.


    Na otkrivanje svih detalja iz privatnog života na društvenim mrežama odavno smo navikli, ali bizarnosti i morbidnosti koje su preplavile internet ne prestaju da iznenađuju. Društvena mreža Fejsbuk odnedavno je uvela aplikaciju „ako umrem…“, koja nudi mogućnost da neko unapred ostavi svoju poslednju poruku pa,  u slučaju da iznenanda skonča, „prijatno“ iznenadi prijatelje koji će te poslednje reči videti na njegovom „zidu“.

    Iako zvuči morbidno, ovo je samo jedna od mogućnosti koje se nude na internetu, gde je odlazak sa ovog sveta vrlo ozbiljan biznis. Ako prihvatite Fejsbukovu opciju najpre će vas pitati: „Šta ćeš ostaviti iza sebe?“, a onda možete da birate da napišete poslednje reči ili okačite video-klip sa porukom. U objašnjenju se navodi da vam ta opcija omogućava „život posle smrti“, a da biste je realizovali morate da odaberete tri bliske osobe koje će i zvanično na Fejsu objaviti vašu smrt. Posle te objave, na scenu stupaju administratori, koji aktiviraju ostavljenu poruku. 

    Fejsbuk ide dotle da čak i preporučuje korisnicima da razmisle šta bi voleli da bude njihova poslednja poruka: „Da li je to vaša životna priča, vaša životna mudrost, san koji želite da vaši prijatelji ispune, ili je to tajna koju niste mogli ranije da otkrijete? Možda čak vaša najbolja šala?“
     
    – Kada jednom sve troje prijatelja objave da više niste među nama, vaša poruka biće okačena na zid – navodi se u objašnjenju.
     
    Osim ovog poslednjeg primera opake morbidnosti zabrinjavajuće je i to što mnogo ljudi ne vidi ništa čudno u tome da poslednje pozdrave ili „smajlija“ preminulim članovima porodice ili prijateljima ostavlja na njihovom profilu, „lajkuje“ nečiju smrt ili čak izveštava sa neke sahrane putem Tvitera!
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE