Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Božićni običaji širom sveta – Rusi imaju i Baka-Mraza

    Božić se u slavi u celom svetu, ali svaka zemlja ima svoj običaj.

    AUSTRALIJA
    Datum: 25.decembar
     
    Na današnji dan, Božić Bata se češće može videti sa naočarima za sunce nego u pravom zimskom odelu.

    Hrana: Što se tiče hrane, na trpezi se može naći i masna ćurka, ali ona baš i nije privlačna za jelo na 40 stepeni Cezijusovih. Druga hrana servira se hladna, naročito gambori i morski specijaliteti.

    Pokloni:Oni koji vole sneg za Božić verovatno neće imati potpuni doživljaj ovog praznika tokom leta, ali mora se priznati da je sjajno dočekati Božić na lepim australijskim plažama. Naravno, Australijanci, kao i svi drugi pripremaju poklone.
     
    ETIOPIJA
    Datum:7. januara
     
    Hrana: Tokom praznika Etiopljani najviše vole da jedu palačinke pripremljene u specijalnim tavama poklopljenim teškim poklopcem s gulašom od različitog vrsta mesa. Na njihovoj trpezi nema ćurke. 

    Festival: Pravoslavna crkva Tewahedo prilično je bliska koptskoj crkvi. Oni slave Božić po julijanskom kalendaru trodnevnim festivalom pod nazivom „Timkat“.
     
    AMERIKA
    Datum: 25.decembar
     
    Hrana: Amerikanci naročito vole punu trpezu za Božić. Na stolu će tog dana u izobilju biti šunke i govedine, i one se jedu češće od ćurke koja se tradicionalno jede mesec dana ranije, na Dan zahvalnosti.

    Običaji: Ćurka, Deda u crvenom odelu i mnogo modernih običaja britanskog Božića dolaze upravo od rođaka s druge strane Atlantika.
     

    VELIKA BRITANIJA
    Datum:25.decembar
     
    Deda Mraz: U Velikoj Britaniji dedica u crveno-belom odelu popularan je bez obzira da li se zove Santa Klouz ili Otac Božića.
    Hrana: Što se tiče hrane, na stolu je naročito popularna ćurka, a u zavisnosti od domaćinstva razlikuju se prilozi. Trpeza ne može da se zamisli bez pečenih krompira ui belog sosa sa hlebom.
    Običaji: U Velikoj Britaniji obavezni su i Božićno drvo, božićne priče, fudbalske utakmice, praćenje govora kraljice, program na Kanalu 4…
     
    NEMAČKA
    Datum:25.decembar
     
    Slatkiši: Nemci posebno vole da daruju poklone za Božić tako što ih stavljaju u čizmicu u kojoj se nalaze slatkiši koje se daju deci koja su bila dobra tokom godine. Nemci ne praktikuju dedicu obučenog u crveno odelo, jer je kod njih važniji „der Heilige Nikolaus“.
    Hrana: Što se tiče hrane, ona je na trpezi više nego obilna. Običaji kažu da će onoga ko gladan krene na spavanje mučiti noćne more, pa svi žele da se dobro najedu.
    OPbičaji: Božićno drvo kiti se 23. decembra, ni dan ranije ili kasnije. Nedeljama unapred radnje u Nemačkoj su pune tradicionalnih božićnih ukrasa, sveća, slatkiša koje se kače na drvo.
     

    FRANCUSKA
    Datum: 25. decembar
     
    Pokloni: U Francuskoj posebno vole poklone, pa zato Božić Bata najpre 6. decembra donosi poklone, a onda i za Badnje veče. 
    Hrana: Gozba odnosno „reveillon“ u ovoj zemlji počinje poslče ponoći, a često traje do zore. Guska i ćurka su neizostavni deo trpeze, ali Francuzi ne bi bili ono što jesu da se na stolu ne nađu i jastogo i bar malo „foie gras“, iliti guščje jetre.
    Običaji: U svakoj kući nalazi se kutak u kojoj se oživljava sećanje na rođenje Hrista, tako što se postavljaju figure ljudi i životinja.
     

    RUSIJA
    Datum: 7.januar
     
    Sneguročka: Rusima je veoma drag Deda Mraz, koji međutim svoj posao deli sa Sneguročkom. U kakvim su oni odnosima i da li postoji Baka Mraz, još uvek nije tačno utvrđeno, jer neki tvrde da mu je ona unuka. Sveti Nikola je takođe rado viđen gost u ruskim domovima.
    Hrana: Na trpezi se toga dana nalaze i guska, riba, svinjetina servirane s raznovrsnim povrćem, kao i sarma, gulaši, kupus…
     
     
    IZRAEL (preciznije Betlehem)


    Budući da je reč o mestu od posebnog religioznog značaja za hršćanstvo, ovde postoje brojne crkve, katolička, protestantska, ortodoksna… tako da su i običaji različiti i brojni. Samim tim i trpeza je raznolika, a božićni ukrasi omiljeni su i mogu se videti u svim gradovima.
    Period slavlja traje sve do 18. januara, kada ga slave Armenci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE