Tači umesto Božića čestitao Uskrs

PinterestFacebookTwitterShare

Kosovski premijer Hašim Tači umesto Božićne, uputio Uskršnju čestitku katoličkoj crkvi i svim katoličkim vernicima na Kosovu.Prištinske institucije se, kao i prištinski mediji, trude da ceo svet uvere u svoju privrženost ideji o multikonfesionalnom i multinacionalnom društvu. Tako je, posle uvodnika na nemačkom jeziku koji je Koha ditore objavila uoči posete Angele Merkel, premijer Hašim Tači odlučio da katoličkim vernicima čestita praznik – četiri i po meseca ranije! Na zvaničnoj prezentaciji kosovskog premijera, na stranici na srpskom jeziku, osvanula je Uskršnja umesto Božićne čestitke.

U čestitki premijera, objavljenoj na sajtu Vlade Kosova se navodi: „Poštovani katolički vernici, Praznik Uskrsa je među naznačajnijim praznicima hrišćanskog sveta, koji slavi dostojanstveno i ponosno cela katolička zajdnica, svuda gde živi“.

„Kosovo se pridružuje sreći i radosti koje donosi ovaj praznik, koji otelovljuje ideju i osećaje verovanja u božanstvene i ljudske vrednosti, u duhovni preporod i u gajenje mira među narodima, kao uslova razvoja i napretka čovečanstva“, piše, između ostalog, u čestitki.

Tači je u ime kosovske vlade građanima poželeo da im praznik donese još više topline, sreće, nade i uspeha, harmoniju, mir i društveni napredak.

Kosovski premijer, kako se navodi u čestitki, sa posebnim uvažavanjem, „praznik Uskrsa čestita katoličkim vernicima iz međunarodne zajednice, koji se nalaze na Kosovu“.

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru slave Božić, praznik Hristovog rođenja.

Na Kosovu, s obzirom na to da ove godine Božić pada za vreme vikenda, ponedeljak je neradan dan. Zaposleni u javnim institucijama, bez obzira kojoj veroispovesti pripadaju, sutra neće odlaziti na posao.