Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Najbolji praznični sajmovi u Evropi

    Kuvano vino, snegom prekrivene ulice i kupovina rukotvorina na tradicionalnim evropskim božićnim sajmovima su veoma popularni u ovo doba godine, pa je turistički Internet sajt Virtual tourist  sastavio listu najboljih sajmova te vrste u Evropi.
     
    Prvi je nemački grad Minhen koji većina ljudipovezuje sa poznatim sajmom piva, Oktoberfestom, ali se u prestonici Bavarske takođe održava fantastičan božićni sajam.
    Dok na trgu Marijenplac u centru grada pijuckaju „glivajn“ (kuvano vino) ili pivo, posetioci mogu da razgledaju tradicionalne bavarske poklone, kao što su rezbarije u drvetu ili medenjaci.
     
    Kao i u mnogim drugim nemačkim gradovima, i u Kelnu se tokom božićnih praznika održava nekoliko sajmova. Najvažniji od njih je onaj ispred katedrale, ali je i sajam na kojem se prodaju nešto skuplji proizvodi, Nojmarkt, takođe odlično mesto za pronalaženje poklona.
    Na Nojmarktu posetioci mogu da probaju tradicionalna jela kao što su kobasice „bratvurst“, knedle sa pekmezom i umakom od vanile, palačinke i čokolada.
     
    Beč može da se pohvali sajmom Kristkindlmarkt na trgu Rathausplac, koji traje najduže u Evropi, od sredine novembra do Badnjaka 24. decembra. Svake godine ga posete milioni turista kako bi doživeli živopisnu atmosferu i razgledali sveće od pčelinjeg voska, drvene igračke i različite božićne ukrase.
     
    U češkoj prestonici, Pragu, dva najpoznatija božićna sajma se odrzavaju na Starom gradskom trgu i na Trgu svetog Vaclava. Pored uobičajenih božićnih ukrasa i drvenih igračaka, tu se mogu naći i tradicionalni proizvodi poput češkog kristala, marioneta i keramike.
    Hrana se u Pragu razlikuje od one u Nemačkoj, pa se pored kobasica, medenjaka i kuvanog vina mogu probati i kuvani kukuruz i „trdelnik“, pečeno slatko testo posuto cimetom i šećerom.
     
    Zabavni park Tivoli u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, omiljeno je mesto za druženje tokom čitave godine, ali je tokom praznika posebno ukrašen i osvetljen, a izmedju Božića i Nove godine se tu čak organizuje i vatromet.
    Ove godine će u Tivoliju, pored uobičajenog kuvanog vina, moći da se probaju ruski specijaliteti poput boršča i govedine „stroganof“.

    Najstariji i najpoznatiji božićni sajam u Francuskoj je u Strazburu, pod nazivom „Marše de Noel“, koji se u blizini gradske katedrale održava još od 1570. godine. Osim kuvanog vina, posetioci sajma mogu da probaju i tradicionalni vrući sok od pomorandže sa začinima.
     
    Božićni sajam u Briselu se održava tek 10 godina i možda je najmladji medju takvim sajmovima u Evropi, ali „Plezir diver“ (Zimska zadovoljstva) nudi mladalačkiji pristup takvoj vrsti dogadjaja i obiluje različitim aktivnostima.
    Porodice koje posete sajam u glavnom gradu Belgije će naći zabavu prilagodjenu svim uzrastima, pa odrasli mogu da uživaju u poznatim vaflima i kuvanom vinu, dok se deca zabavljaju na klizalištu, vrteški ili na stazi za sankanje.
     
    Osim što je finansijski centar, švajcarski Cirih takodje nudi najveći zatvoreni božićni sajam, koji se održava u železničkoj stanici „Šopvil-rejlsiti“. Pored 160 drvenih štandova, tamo se može naći i ogromna jelka ukrašena sa više od 5.000 kristalnih ukrasa „Svarovski“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE