Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U London i preko Beogradskog maratona

    Naredni Beogradski maraton, 25. po redu, biće uvršćen na listu maratona na kojima može da se ispuni norma za učešće na 30. olimpijsklim igrama u Londonu, saopštila je Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF).

    Izvršni direktor sektora za ulične trke Šon Valas Džons obavestio je Atletski savez Srbije i preduzeće Beogradski maraton d.o.o. da je Beogradski maraton ispunio kriterijume da bude uvršćen među maratone na kojima u 2012. godini može da se ostvari rezultat koji vodi u London na Olimpijske igre. Ova informacija biće uskoro objavljena na zvaničnom sajtu IAAF.

    Aprila ove godine na 24. beogradskom maratonu šestoro takmičara iz više zemalja ostvarilo je „A” olimpijske norme, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Njihov broj na jubilarnom 25. beogradskom maratonu, koji će biti i zvanično prvenstvo Balkana, biće sigurno veći.

    Podsetimo A norma za učešće na olimpijskom maratonu za muškarce iznosi 2:15,00 časova, a B norma 2:18,00 časova. U ženskoj konkurenciji A norma je 2:37,00, a B norma 2:43,00 časova.

    Odluka IAAF da i Beogradski maraton vodi u London trebalo bi da pojača konkurenciju na 25. izdanju ove atletske manifestacije koja je od 1990. godine član Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), što znači da njegova staza ima neophodan sertifikat da bi postignuti rezultati bili priznati kao nacionalni, kontinentalni ili svetski rekordi. To je istovremeno i prilika za naše trkače, koji odlično poznaju beogradsku maratonsku stazu, da ispune norme za učešće na Igrama u Londonu. Zasad „A” normu u maratonu ima samo Olivera Jevtić, a Ana Subotić, koja je B normu ispunila u Podgorici da bi se takmičila u Londonu moraće da trči brže od 2:37,00, jer B norma važi samo ako ni jedna druga takmičarka nema A normu, a sa jačom normom svaka zemlja može da ima po troje učesnika.

    U muškom maratonu naša atletika nije imala predstavnika na olimpijskim igrama od 1996. godine kada je Borislav Dević zauzeo 49. mesto, a maraton je uz bacanje kladiva jedna od dve discipline u kojima se naša atletika okitila medaljama. Franjo Mihalić je 1956. godine na Igrama u Melburnu osvojio srebrnu medalju, ali poslednjih godina Srbija u maratonskom trčanju u muškoj i konkurenciji nije imala trkača za najveća takmičenja. Tu situaciju, možda, mogao bi da prekine Miloš Mitrić, koji je najavio napad na olimpijsku normu.

    Inače, na sajtu beogradskog maratona www.bgdmarathon.org počelo je elektronsko prijavljivanje (za maraton i za polumaraton) za 25. trku 21. aprila 2012. godine.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE