Čovek koji poseduje samo 15 stvari

PinterestFacebookTwitterShare

On je Endrju Hajd. Biznismen i organizator konferencija koji je rasprodao skoro sve što je imao i sada poseduje samo 15 stvari.
 
“Kad sam pakovao ranac za neka kratka putovanja, bio sam šokiran količinom stvari koje imam. Stan mi je bio pretrpan, a ja sam i dalje kupovao. To više nije bila stvar potrebe, već navike. Kad sam to shvatio, promenio se moj pogled na kupovinu stvari. Jednostavno sam prestao”, kaže Hajd, s kojim se možete upoznati i na “Tviteru” (@andrewhyde) i videti njegove slike sa putovanja.
 
Trenutno ima: veliki ranac, košulju, jaknu za kišu, majicu, šorc, peškir, vunenu jaknu, pribor za higijenu, naočare za sunce, novčanik, laptop “Macbook air”, iPhone, dugačku košulju, farmerke, patike. Veš i čarape ne računa u imovinu jer se ne mogu zameniti za novac.
 
Hajd je najpre počeo da eksperimentiše sa životom bez novčanika. Utvrdio je da može da izgura celu nedelju bez novca (ne računajući tu troškove ishrane).
 
“Iz tog iskustva sam naučio nešto jednostavno: dugovi ubijaju snove. Dugovi su keš, stvari i strah. Ja sada nemam mnogo: tri košulje i jedan par pantalona, šorts. Svaki dan radim neke interesantne i divne stvari i nijednom prošlog meseca nisam poželio da imam više. Sada se, umesto stvarima, posvećujem odnosima”, kaže Hajd.