Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Beograd dolazi 20.000 navijača

    Beograd će sredinom januara (15-29. januara) postati evropska sportska prestonica jer tada počinje Evropsko prvenstvo u rukometu koje će u grad dovesti gotovo 20.000 turista, pišu Novosti.
     
    Danima pre početka rukometnog šampionata na aerodrom „Nikola Tesla“ stizaće sportisti, delegati, sudije, sponzori, novinari i navijači. Gužvi će biti i na prilazima Beogradu, jer se među 16 ekipa nalaze i rukometaši susednih zemalja: Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Slovenije.
     
    „Svi učesnici prvenstva i navijači prvo će se okupiti u Beogradu, a zatim će neki otići u Vršac, Novi Sad ili Niš ,“ objašnjava Jelena Mozetić iz „Pontea“, koja je odgovorna za smeštaj učesnika u okviru Organizacionog odbora EP u rukometu.- I kada završe preliminarne grupe, svi će se ponovo za glavnu rundu i finale vratiti u Beograd. Biće to pravi, veliki spektakl koji počinje 15. januara, svi treba da navijamo za našu reprezentaciju, „obučemo“ osmeh i nadamo se dobroj zaradi.
     
    Većina kreveta u prestoničkim hotelima je do 29. januara skroz – popunjena. Ovo posebno važi za one najskuplje (u kojima spavaju delegati i specijalni gosti) i najjeftiniji (u kojima noće navijači). U nekim hotelima sa četiri zvezdice je ostalo još poneko mesto, ali i ona će zavisiti od toga koje će reprezentacije proći prvi krug.
     
    „Očekuje se da će u našu zemlju zbog rukometa doći najmanje 18.000 ljudi i svi oni će osetiti šarm Beograda posle čega će promovisati naš grad ,“ kaže Mozetić. „Dolaze i brojne TV ekipe, poput ZDF, ARD, HRT i druge. Mnogi od njih će ići na izlete po Beogradu, kao što su podzemni Kalemegdan i okolina. Predviđene su i svečane večere sa kombinacijom internacionalne i srpske kuhinje, sa akcentom na kajmak, ajvar i domaća vina. Navijači su specifični, pa će biti najzadovoljniji oni čija reprezentacija uđe u finale.“
     
    Trenutno, dolazak je najavilo (i uplatilo) 500 Hravata, 700 Norvežana, 1.000 Danaca, 1.500 Slovenaca, 3.000 Makedonaca, 3.000 Španaca, a očekuje se i nekoliko hiljada Francuza, Rusa i Mađara. Organizatori kažu da ne treba očekivati samo dolazak mladih navijača, već svih godina i obrazovanja.
     
    Međutim, rukomet je, očigledno, muški sport, jer je tek svaka dvadeseta rezervacija bila na žensko ime. To će se, nema sumnje, promeniti u decembru 2012. godine, kada je Beorgad domaćin Svetskog prvenstva u rukometu za dame.

    Teško je proceniti koje bi se finale beogradskim privrednicima najviše isplatilo. Naime, procene da je najbolje da to budu Hrvati, Makedonci ili Mađari pokazale su se kao pogrešne, jer njihovi navijači dođu da bi navijali, pojedu sendviče koje su doneli, bace đubre i – odu. Organizatori kažu da bi najbolji bio duel Srbija – Francuska, dok se svi slažu da je najgora kombinacija Island – Slovačka, jer ove selekcije imaju skroman broj navijača.
     
    Od rukometnog EP zaradiće čitav niz beogradskih privrednika, počevši od aerodroma preko hotela, kafića i restorana, pa do taksista i prodavaca suvenira.
     
    Ipak, zaradiće onaj ko bude podilazio ukusu navijača i išao njima u susret, jer su igrači, delegacije, sudije i ostali zvaničnici došli da rade i sve im je plaćeno. Procenjuje se da će navijači dnevno trošiti po 50 evra, ali da će ih dolazak u Srbiju, u proseku, koštati oko 600 evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE