Njuz.net ipak bio u pravu: Pas stvarno nije čovekov najbolji prijatelj

PinterestFacebookTwitterShare

Sudeći prema jednom istraživanju pas će tokom svog života, koji prosečno traje 12,8 godina, biti uzrok oko dve hiljade prepirki unutar porodice što je statistički 156 svađa godišnje, odnosno tri verbalna sukoba nedeljno.
 
Na ovu temu su u šali pisali i juče na Njuz.netu, istina iz sasvim drugog ugla, a ovo istraživanje prenosi Metro-portal.hr.
 
Najčešći razlog svađe je što učiniti s psom tokom godišnjih odmora, a drugo mesto su zauzele prepirke ko je zadužen za šetnju kućnog ljubimca.
 
Četvrtina vlasnika uredno se sukobljavaju oko toga da li pas treba biti u dvorištu ili u kući, uključujući prepirke o tome da li sme boraviti u spavaćim sobama, ići na krevet ili trosed. Disciplinovanje četvoronožnog ljubimca je takođe jedan od povoda za svađe, 18 posto parova svađaju se jer smatraju da je njihov partner previše strog dok 15 posto ulazi u verbalne sukobe oko toga ko je zadužen za dresuru psa.
 
Da pas može biti opasan za porodičnu  harmoniju pokazuje činjenica da je čak 17 posto ispitanika priznalo kako su nakon svađe spavali odvojeno od partnera, a više od četvrtine anketiranih osoba u jednom trenutku života su razmišljali o tome da se reše ljubimca kako bi povratili mir u kuću.
 
„Odgovornost i svakodnevna briga o psu može biti naporna za vlasnike, ali regularno istrčavanje psa moglo bi ga sprečiti da radi nerede po kući i na taj način ukloniti barem deo povoda za svađe“, smatra Niki Selers iz osiguravajuće kuće Esure.
 
Najčešće svađe koje pas uzrokuje:


1. Šta učiniti sa psom kada se ide na put
2. Ko bi trebao šetati psa
3. Da li bi pas smeo da se penje na krevet
4. Da li pas sme ulaziti u spavaće sobe
5. Ko bi trebao počistiti nered u dvorištu
6. Preterana strogoća
7. Pas na trosedu
8. Potrošnja novca na psa
9. Dresura
10. Davanje hrane psu sa stola
11. Briga o psu – čuvanje
12. Održavanje higijene psa – šišanje, rezanje kandži, pranje…
13. Šteta koju je prouzrokovao pas
14. Ko je uopšte nabavio psa
15. Čišćenje za psom
16. Briga o psu kada je bolestan
17. Ponašanje prema psu kao da je čovek
18. Puštanje psa u prostorije u kojima ne bi smeo boraviti
19. Žvakanje  dečjih igrački
20. Sažvakana obuća