Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    London: Pronađen žeton za seks iz rimskog doba

    Arheolog amater u Londonu je na obali Temze pronašao žeton za koji britanski stručnjaci smatraju da je u rimsko doba služio za plaćanje usluga prostitutkama.
     
    Bronzani žeton prikazuje muškarca i ženu u seksualnom odnosu, a britanski istoričari veruju da je reč o prvom primerku pronađenom u toj zemlji, prenosi „Dajli mejl“.
     
    U blatu na obali reke ležao je punih 2.000 godina, pre nego što ga je iskopao 37-godišnji Redžis Kursan, pomoću detektora metala. Na poleđini žetona nalazila se rimska brojka XIV, za koju stručnjaci smatraju da je predstavljala broj stvarnih novčića, koje su Rimljani morali da plate da bi ga kupili. Ovaj je očigledno koštao 14 novčića.
     
    Cena tog žetona, prema mišljenju istoričara, iznosila je koliko i celodnevna plata teškog fizičkog radnika u rimsko doba, u prvom veku naše ere. Vlasnik žetona njime bi mogao da poseti bilo koji od tadašnjih londonskih bordela i da dobije seksualne usluge za njega.
     
    Kursan je pronašao žeton kod mosta Putnej, a rekao je kako je na taj dan vodostaj Temze bio posebno nizak. Novčić je poklonio londonskom muzeju, gde će biti izložen sledeća tri meseca.
     
     
    UMETNOST
     
    Žeton je važan i za upoznavanje tajni istorije umetnosti. Kovanice koje prikazuju seksualni odnos imale su ključni uticaj na razvoj erotike u umetnosti, piše „Gardijan“.
     
    Bili su prilično popularni u renesansnoj Italiji. Naučnici u 16. veku nisu bili sigurni u njihovu prošlost, ali su bili sigurni da su predstavljale nadahnuće za erotske slike renesanse poput radova Đulija Romana i brojnih drugih umetnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE