Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Helix most – simbol Singapura i azijskih „povezanih gradova“

    Helix most pruža pešačku vezu preko singapurske reke između postojećih gradskih poslovnih oblasti i okruga Bejfront. Dizajn mosta rezultat je kratkog međunarodnog arhitektonskog konkursa koji je pozivao na projektovanje jedinstvenog strukturalnog oblika koji bi mogao biti simbol cilja Singapura u promovisanju identiteta azijskih „povezanih gradova“.

    Dvostruka heliks struktura je zamišljena kao visoko efikasan i uzbudljiv oblik koji je integrisan sa krivolinijskim planom. Formira dinamični prostorni doživljaj, koji, za razliku od drugih mostovskih konstrukcija, omogućava integraciju nadstrešnice u segmentima između spiralnih cevi i njihovih međupovezanih tačaka.

    Helix most vodi pored dva linearna betonska transportna mosta. Smatralo se da bi se uvođenje dodatne paralele – linearnog mosta pored postojećih – zapušilo prelaze i ostavile pešački most kao oskudni dodatak transportnim mostovima. Zakrivljenje novog mosta od postojećih olakšava njegovo prisustvo u prostoru i omogučava pravljenje dodatnih tačaka sastanka gde ljudi mogu da se sretnu. Zakrivljenost je takođe pomogla u formiranju osećaja povezanosti sa zalivom i kao posmatračnice za razne događaje koje se dešavaju u marini.

    Helix most je jedini dvostruki heliks most na svetu. Ova konstrukcija se pokazala kao idealan odgovor za nesmetano povezivanje mosta u postojeća šetališta, a omogućila je i integraciju nadstrešnice i osvetljenja koji su bili zahtevani konkursom.

    Projekat mosta je proizvod saradnje između arhitekata (Cox Rayner / Architects 61) i inženjera iz kompanije Arup. Njegovo priznavanje kao umetničke forme, takođe, je stimulisalo vladu da napravi susedni park umetnosti koji čine studentski radovi koje su arhitekti smestili.

    Održivost životne sredine mosta je implicirana u minimalnoj upotrebi čelika – za strukturu dugačku 280 metara dvostruka heliks struktura koristi pet puta manje čelika nego konvencionalni most od kutijastih nosača.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE