Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi Srbin na Južnom polu

    Kragujevački alpinista Dragan Jovović prvi je Srbin koji je stigao na Južni pol, najjužniju tačku naše planete.
     
    Foto: www.juznipol2012.com

    Jovović je u pohod na odredište na Antarktiku krenuo sa trojicom Rusa 1. januara, a ekspedicija je stigla na Južni pol u nedelju uveče u 21.30 časova po našem vremenu, navedeno je u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

    „Nakon mukotrpnog puta i izloženosti ekstremnim uslovima za organizam, temperaturi vazduha koja je u pojasu oko Južnog pola pala ispod minus 60 stepeni Celzijusa, nevremenu, jakim olujnim vetrovima i magli, članovi ekspedicije hrabro i uspešno su stigli na cilj“, stoji u saopštenju.

    Na internet stranici juznipol2012.com Jovović je napisao da je „sve proteklo kako je bilo planirano“.

    „Sve je prošlo bez ikakvih problema. Ovde ćemo biti duže vreme. Signal je dosta loš, nadam se da će se popraviti, da barem sutra pošaljem jedan opširan izveštaj“, napisao je Jovović.

    On je na konferenciji za medije uoci polaska izjavio da će na stogodišnjicu osvajanja Južnog pola pokušati da ponovi podvig Ronalda Amundsena i izrazio nadu da postane prvi Srbin koji će pobosti srpsku zastavu i zastavu grada Kragujevca na najjužnijpj tačku planete.

    Kragujevački biznismen Jovović (53) je direktor „Takovo osiguranja“ u tom gradu, vlasnik ekskluzivnog hotela „Mount“ na Kopaoniku i član Planinarsko-alpinističkog kluba Kragujevac, kao i beogradskog „Extreme Summit Team-a“.

    Učestvovao je u mnogim alpinistickim ekspedicijama i osvojio vrhove kao što su Jongsong (7.462 m), Ćukung Ri (5.565 m), Akonkagva (6.962 m) i Elbrus (5.642 m).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE