Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Soliter usred mora kao dom za divlje životinje

    Holandski arhitekta Koen Oltuis dizajnirao je višeslojnu megastrukturu sa zelenim staništima za životinje, koja bi trebalo da bude postavljena u morima i okeanima, van domašaja ljudi. Cilj ove originalne ideje je ponuditi novi dom divljim životinjama i ujedno oplemeniti urbanu sredinu.


    Budući da se urbana svetska populacija nezadrživo širi, prirodna staništa divljih životinja su sve ugroženija. Zbog toga je arhitekta Koen Oltuis osmislio veštački dom za životinje, pod nazivom „Morsko drvo“.

    Reč je o nekoj vrsti plutajućeg parka koji se sastoji iz više slojeva, od kojih je svaki prekriven vegetacijom. Prema rečima idejnog tvorca, zaposlenog u holandskoj kompaniji „Waterstudio“, to bi moglo da predstavlja savršeno stanište za veliki broj ptica, slepih miševa, insekata i drugih manjih životinja.

    Kako mu samo ime kaže, „Morsko drvo“ će biti postavljeno u moru i prostiraće se kako iznad, tako i ispod površine vode, pa će tako koristi od njega imati i vodena stvorenja. Kako objašnjava Oltuis, najvažnije je da ovaj park bude samoodrživ i postavljen van domašaja ljudi.

    Ogromna plutajuća kula bila bi pričvršćena za morsko dno jakim kablovima, a visina i širina strukture mogli bi da se prilagode u zavisnosti od raspoloživog prostora.
     
    – Lepota ovog dizajna je u tome što nudi ostvarljivo rešenje, a u isto vreme ne oduzima mnogo dragocenog prostora na kopnu. Pozitivan efekat „Morskog drveta“ biće vidljiv kilometrima daleko – izjavio je Oltuis.
     
    Kompanija „Waterstudio“ otkrila je da će čitava struktura biti izgrađena u roku od dve godine i da je nekoliko klijenata već pokazalo interesovanje za ovaj neobičan projekat.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE