Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemci pokreću škole za fudbalske menadžere

    Onaj ko u Nemačkoj želi da postane fudbalski trener mora imati određeno obrazovanje. Za fudbalske menadžere u Nemačkoj nema odgovarajućeg obrazovanja što izaziva kritike u ovoj branši. Sada bi to trebalo biti promenjeno, piše Deutsche Welle.
     

    Među šest polaznika stručne škole za fudbalske menadžere Erding u Frankfurtu je Roland Benšnajder. Nakon što je ovaj 31.godišnjak za 1.FC Köln odigrao jedanaest utakmica, došlo je do povrede koja je dovela do kraja njegove karijere. Za ovog, nekada profesionalnog fudbalera, prelazak u drugu oblast nije bio problem. „Dobio sam ponudu od SV Elersberg koji trenutno igra u Zapadnoj regionalnoj ligi. Trenutno sam sportski direktor kluba. Ovde sam da bi stekao osnovno znanje koje mi je potrebno za poslove fudbalskog menadžera“, kaže Benšnajder.

    Pored finansijskog poslovanja, pred budućim fudbalskim menadžerima su i teme kao što su: sportsko pravo, upravljanje ljudskim potencijalima i marketing. Za polaznike  školovanje ponekad predstavlja problem jer moraju obavljati i svoje svakodnevne poslove. “Ponekad zaista nemam vremena. Posao kojim se bavim zahteva da sam u njega uključen 24 sata dnevno. Moram da steknem i teoretsko znanje. Međutim, ako se ipak izdvoji malo vremena, onda nema problema“, ističe Benšnajder.

    Ranije su profesionalni fudbaleri nakon okončanja karijere bez problema zauzimali menadžerske fotelje. Međutim, sportski klubovi danas sve češće traže stručnu obrazovanost.

    Šef akademije, profesor Oliver Has kaže: „Mislim da se pritisak na fudbalske menadžere povećao. Za davanje kredita banke u međuvremenu traže određene uslove što nije jednostavno i što za klubove postaje sve komplikovanije”.

    Institut za sport i turizam iz Dizeldorfa takođe nudi studije za fudbalskog menadžera. Jednoipogodišnje školovanje u Dizeldorfu su završili Mikael Prec, aktuelni menadžer Hertha BSC i Stefen Kunc, član uprave u 1. FC Kaiserslautern. Veći deo polaznika škole u Dizeldorfu nema veliku fudbalsku karijeru. Reč je o običnim studentima.

    Eksperti smatraju da osobi koja završi školu za fudbalskog menadžera nije jednostavno sesti u menadžersku fotelju. Ono što je veoma bitno je znanje o procesima unutar samog kluba, pri čemu su u prednosti profesionalni fudbaleri.

    Jan Jeroš, šef odseka za sport i menadžment IST-a, Instituta za vanredno studiranje kaže: „Aktuelna fudbalska klika i njene neophodne veze će biti prisutni još neko vreme.“

    To pokazuje uspešna menadžerska karijera Ulija Henesa i Klausa Alofsa koji su bili uspešni nemački reprezentativci, ali su uspešni i kao menadžeri. I jedan i drugi su bez završenog fakulteta i određene kvalifikacije. Roland Benšnajder: „Dosta su vezani za fudbal. Znaju procedure i kako funkcioniše jedna ekipa. Mislim da je to najvažnije. Klaus Alofs i Uli Henes su osobe koje znaju šta treba raditi,“ piše Deutsche Welle.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE