Aukcija Čauškeskuovih poklona

PinterestFacebookTwitterShare

Predmeti koje je svrgnuti rumunski diktator Nikolaj Čaušesku dobio na poklon naći će se u četvrtak na aukciji, na dan njegovog 94. rođendana.

Aukcija „Zlatno doba“ nosi ime po poslednjim godinama Čaušeskuove vladavine u kojima je Komunistička partija prikazivala ružičastu sliku života u Rumuniji, čije se stanovništvo u stvarnosti borilo s nestašicama hrane, struje, tajnom policijom i 760.000 doušnika.

Među predmetima koji se u četvrtak prodaju je tepih sa slikom diktatorove porodice, koji je trebalo da se nađe u Narodnoj palati – ogromnom zdanju inspirisanom putem u Severnu Koreju 1971, koje danas služi kao rumunski parlament.

Početna cena po kojoj će se tepih prodavati je 800 evra. Tu je i skupocena olovka koju je dobio za vreme posete Japanu 1975. koja će na aukciji doneti bar 2.000 evra, kao i zbirka krzna procenjena na 1.200 evra.

Među više ekscentričnih predmeta koji će se prodati jesu bronzani jak – poklon Mao Cetunga, i pozlaćene srebrne i keramičke golubice koje je 1977. dobio od iranskog šaha. Tu su i posteri iz komunističkog doba, medalje, fotografije i zastave stare do 70 godina, od kojih neke prikazuju Lenjina i Staljina, kao i broj magazina Tajm iz 1948. sa Anom Pauker, vodjom rumunske komunističke partije na naslovnoj strani.

Nikolaj Čaušesku je svrgnut i pogubljen zajedno sa svojom ženom Elenom 1989.